Zelená oáza: Nejlepší nápady na rostliny pro váš balkon

06.05.2024, Aktualizováno: 18.06.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

Mnoho lidí využívá zelený balkon jako místo pro relaxaci a odpočinek. Kvetoucí, barevné květiny a okrasné rostliny jsou nejen hezké na pohled, ale také zlepšují kvalitu vzduchu. Balkon nabízí možnost pěstovat chutné bylinky, zeleninu a ovoce, i když nemáte zahradu. Čerstvou zeleninu a středomořské bylinky můžete využít při vaření a zároveň svými rostlinami poskytnout životní prostor ptákům a hmyzu. Osázený balkon také poskytuje více soukromí a nabízí vám dekorativní a přírodní zástěnu. Ideální jsou rostliny jako břečťan, privet, rododendrony nebo hortenzie.

 

kvetoucí rostliny na balkoně

 

Nápady na balkonové květiny: Jak správně osázet balkon?

Chtěli byste svůj balkon osázet stylově a prakticky a zároveň vytvořit útulnou atmosféru? Pak se vám nabízejí různé možnosti. Pro balkony jsou ideální osázené květinové truhlíky a květináče různých velikostí. Lze je používat flexibilně, šetří místo a nabízejí výhodu kontrolovatelné kvality půdy - na rozdíl od otevřených záhonů.

 

balkon ověšený rostlinami

 

Vertikální zahrady jsou ideální pro malé balkony. Zelené stěny, mříže a rostlinné stěny slouží jako dekorativní poutače, působí uklidňujícím dojmem a nevyžadují mnoho místa. Závěsné koše a závěsné květinové truhlíky se skvěle hodí jako barevné střípky a akcenty na balkoně. Zabírají velmi málo místa. Umožňují také dobrou cirkulaci vzduchu kolem rostlin. Malý bylinkový záhon na balkon je atraktivním a dekorativním doplňkem.

 

Správné vybavení záhonů

Vybavení záhonů zahrnuje všechny potřebné materiály a nástroje, které potřebujete k údržbě záhonů. Pro vytvoření záhonu je důležitá především kvalitní zemina nebo kompost a nářadí, jako jsou zahradní nůžky, konve, lopatky a zahradní rukavice na květiny. Také rostliny, které si vyberete, by měly být vhodné pro požadované místo. Zvažte proto potřeby rostlin. Některé rostliny mají například raději hodně slunce, zatímco jiné vyžadují stinnější místo. Kromě toho by květináče měly nabízet dostatek prostoru a zajišťovat optimální růst.

 

převyslé kvetoucí rostliny

 

Nápady na balkonové vyvýšené záhony

Kromě květináčů a truhlíků je dalším nápadem pro balkonové rostliny vyvýšený záhon, pokud to konstrukce balkonu umožňuje. Zvýšené záhony jsou odolné, ergonomické a umožňují optimálně využít omezený prostor na balkoně. Nabízejí prostor pro mnoho rostlin. Vybírat můžete z modelů vyrobených ze dřeva, plastu a kovu v různých barvách a tvarech.

Velmi výjimečným projektem je samozřejmě vyvýšený záhon typu „udělej si sám“, který si můžete navrhnout podle svých představ a potřeb. Pro svůj kutilský projekt použijte kvalitní akumulátorové nářadí. Pro balkon vhodný k pěstování rostlin je nezbytná také vhodná dlaždice na terase; praktické a snadno udržovatelné jsou zejména click dlaždice nebo dřevěná prkna.

 

Nápady na balkonové rostliny pro slunná místa

Správný výběr rostlin závisí na tom, zda se váš balkon nachází na slunné straně, nebo ve stínu.

Těmto rostlinám se daří na slunných balkonech:

  • Muškáty preferují slunné stanoviště. Jsou to obzvláště odolné, snadno ošetřovatelné a květomilné rostliny, které snesou velké horko a snesou i dlouhodobé sucho.
  • Petúnie: Tyto barevné rostliny jsou známé svými bujnými květenstvími. Jsou ideální do závěsných košů nebo závěsných košíků a mají rády slunce.
  • Levandule: Levandule je voňavá a snadno udržovatelná rostlina, které se daří na slunci. Je ideální do balkónových truhlíků nebo květináčů.
  • Slunečnice: Tyto oblíbené žluté květy jsou obzvláště dekorativní a je známo, že potřebují dostatek slunce. Slunečnice poskytují prostředí pro hmyz a jsou ideální pro slunné balkony.
  • Oleandr: Oleandr je stálezelená rostlina s pěknými květy, které se dobře daří na slunci. Oleandr je však jedovatý. Proto jej umístěte mimo dosah dětí a domácích zvířat.

Nezapomeňte použít vhodný postřik proti škůdcům, abyste se z balkonových rostlin mohli těšit dlouho. Levandule, pelyněk, měsíček, saturejka nebo máta vylučují intenzivní vůně, které jsou pro nás příjemné, ale odpuzují škůdce. Se správným nářadí můžete svým balkonovým rostlinám poskytnout správnou péči a zajistit jim tak dlouhou životnost.

 

kvetoucí kytky u balkonového stolu s židlemi

 

Osázení balkonu: Stinná strana

Na stinných balkonech se nemusíte obejít bez barevných rostlin. Existuje řada rostlin, kterým se dobře daří ve stínu nebo v polostínu.

  • Kapradiny: Tyto rostliny jsou na balkoně opravdovým lákadlem pro oči a dávají přednost stínu. Snadno se o ně pečuje a v květináčích vypadají obzvlášť stylově.
  • Fuchsie: Fuchsie milují stinná nebo polostinná místa. Daří se jim zejména v závěsných koších nebo květináčích.
  • Fialky: Fialky jsou k dostání v mnoha tvarech a barvách. Voňavé květy nevyžadují velkou péči a mají rády stinná místa.
  • Begonie: Tyto balkónové rostliny jsou obzvláště barevné, nenáročné na péči a daří se jim i ve stínu. Pro begonie je ideální kyprá, svěží a na živiny bohatá půda.
  • Břečťan: Břečťan je oblíbenou popínavou rostlinou pro balkony. Roste rychle a bujně, udržuje si listy po celý rok, a proto je ideální i jako dekorativní zástěna soukromí.

Balkonovým rostlinám poskytněte dostatek živin a vody a pravidelně je přihnojujte. S aplikací hnojiva na rostliny vám pomohou praktické postřikovače. Ochranné sítě chrání před škůdci a mrazuvzdorné rouno chrání rostliny před poškozením mrazem. Staré a odumřelé listy odstraňte, aby vaše rostliny kvetly v plné kráse a vy jste se z nich mohli dlouho těšit.

 

Nápady pro bylinkovou zahrádku na balkoně

Pro zeleninu, ovoce a bylinky nepotřebujete nutně velkou zahradu; mnoha výživným rostlinám se dobře daří i na balkoně. Bylinkový záhon na balkoně vám poskytne čerstvé a aromatické kulinářské bylinky a lze jej založit prostorově úsporně. Doma vypěstovaná zelenina a bylinky také nabízejí větší nezávislost na supermarketech.

  • Rozmarýn: Rozmarýn je aromatická bylina, která vyžaduje sluneční světlo a je ideální pro slunné balkony. Je stejně vhodný pro pěstování v květináčích jako v sadbovačích. Rozmarýn je také všestrannou kulinářskou bylinou.
  • Rajčata: Zejména zakrslá nebo malá rajčata jsou ideální pro pěstování na balkoně. Rajčata milují slunce a teplo. Ideální je umístit je pod střechu, aby byla chráněna před deštěm.
  • Bazalka: Tato oblíbená kulinářská bylina potřebuje dostatek slunce a tepla. Rostlina však nesnáší sálající polední vedro, proto jsou ideální okenní parapety. Bazalka je všestranná a lze ji použít do mnoha pokrmů a zelených koktejlů.
  • Máta: Této voňavé bylině se dobře daří v květináčích, je velmi nenáročná na péči a miluje téměř každé místo.
  • Pažitka: Pažitka roste nejlépe také v květináčích a měla by mít drenážní vrstvu. Pažitka dává přednost polostínu.
  • Ředkvičky:  Tato rychle rostoucí zelenina dobře prospívá v malých nádobách a balkonových truhlících. Ředkvičky mají rády polostinné nebo slunné balkony.

 

bylinková zahrada

 

Nápady na rostliny pro balkon v zimě

Odolné rostliny poskytují soukromí na balkoně i v chladném období, zatímco zimně kvetoucí rostliny zaujmou svou květinovou nádherou i v zimě. Ideální pro balkon jsou také stálezelené rostliny.

Tato stálezelená rostlina přitahuje na podzim pozornost všech svými lesklými listy a červenými plody:

  • Vavřín: Je to voňavý keř, jehož listy zůstávají zelené i v zimě.
  • Zimní jasmín: Tato zimně kvetoucí rostlina září v zimě nádhernými barvami.
  • Břečťan irský: Jako odolná popínavá rostlina poskytuje břečťan irský v zimě soukromí a v závěsných koších je skutečnou ozdobou.
  • Bylinky: Některým bylinkám se na balkoně daří i v zimě. Patří mezi ně například některé druhy tymiánu, dřínu a máty peprné.

 

Závěr: Nápady na balkonové rostliny - vytvoření zelené oázy

Pečlivým výběrem vhodných rostlin můžete na balkoně vytvořit kvetoucí oázu, která vydrží po celý rok. Vytvořte si místo klidu a odpočinku a užívejte si rozmanité a pestré výsadby.

 

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.