Zařizování malé kuchyně - efektivní a stylové nápady

06.05.2024, Aktualizováno: 05.08.2024
11 min.
Od redakce Kamody.cz

Malá kuchyně obvykle postačuje jednočlenným domácnostem, protože je v ní méně nádobí a zásob než v domácnostech s více členy. Přesto je naše kuchyně přirozeně také místem, kde se chceme cítit pohodlně. Proto by měla být funkční, ale také vizuálně přitažlivá. Pokud je prostor omezený, je zapotřebí trocha kreativity a dobrého plánování. I malé kuchyně mohou být stylové, moderní a elegantní, pokud budete mít na paměti určité věci.

 

Nápady na malé kuchyně - výzvy při zařizování

Pokud je prostor kuchyně omezený, využijte dostupný prostor o to intenzivněji. Existují k tomu různé možnosti a triky. Pro malé kuchyně jsou ideální a praktické multifunkční kuchyňské linky. Inteligentní úložná řešení poskytují více úložného prostoru i v těch nejmenších kuchyních. Obchody pro kutily a specializované prodejny kuchyní nabízejí kompaktní a prostorově úsporné kuchyňské spotřebiče, které jsou speciálně navrženy pro použití v malých kuchyních. Výsuvné pracovní desky nebo skládací nástěnné stolky mají tu výhodu, že je můžete použít k několika účelům. Když se nepoužívají, uvolní více místa. Díky správnému osvětlení a světlým barvám můžete také opticky vytvořit více prostoru.

 

Plánování malé kuchyně

Plánování kuchyně věnujte dostatek času, protože chyby je často obtížné nebo nemožné dodatečně napravit. Jednou z důležitých otázek, kterou je třeba si ujasnit, je styl kuchyně. Oceňujete elegantní vzhled, měla by být kuchyně klasická a nadčasová, moderní a funkční nebo spíše rustikální? Před nákupem nové kuchyňské linky si správně změřte dostupný prostor, abyste se později vyhnuli nepříjemným překvapením. Jen tak zajistíte, že kuchyňské spotřebiče a nábytek do kuchyně skutečně zapadnou a že z ní budete mít maximální užitek. Chcete vybavit velmi malou kuchyň? - S našimi tipy a triky budou i ty nejmenší kuchyně vypadat elegantně a prakticky.

 

muž čte stavební plán

 

Správné rozměry

Nejprve si udělejte náčrtek, tj. půdorys s délkou a šířkou vaší kuchyně. Dbejte na to, aby byl náčrtek věrný měřítku a přesný. Nakreslete do něj přesnou polohu dveří a oken. Nezapomeňte si poznamenat zarážku dveří, přípojky plynu a vody a lišty. Změřte délky a šířky pomocí skládacího pravidla nebo ideálně použijte laserový měřič vzdáleností. Kvalitní měřicí technika usnadňuje měření a zajišťuje co největší přesnost. Zohledněte také výšku kuchyně a rohy a úhly. Zejména starší domy a staré byty často nemají téměř žádné pravé úhly. Dále si vyznačte polohu radiátorů, zásuvek a vypínačů světel.

dva muži zatloukají hřebík do dřeva

 

Malou kuchyň vybavte rozumně: Nejdůležitější funkce

Při zařizování malé kuchyně nemusíte dělat kompromisy v oblasti pohodlí nebo funkčních spotřebičů. Pokud je však prostor omezený, je třeba více plánování a kreativity. Kuchyňské spotřebiče obvykle zabírají v kuchyni poměrně hodně místa. Pokud však máte k dispozici pouze 10 metrů čtverečních, jsou malé kompaktní spotřebiče ideálním řešením. Obzvláště praktické jsou kombinované kuchyňské spotřebiče, díky nimž nemusíte kupovat velké množství jednotlivých spotřebičů. Abyste měli dostatek úložného prostoru pro kuchyňské náčiní, využijte pokud možno plochy stěn a stropu.

Stanovte si rozpočet

Rozpočet hraje při plánování kuchyně důležitou roli. Pokud se stěhujete do svého prvního domu, často nemáte velký rozpočet na nábytek. Elegantní kuchyni však můžete vybavit i s malým rozpočtem.

Nejprve je důležité analyzovat své potřeby: jaké funkce a vlastnosti by měla mít vaše kuchyně? Stanovte si priority a zaměřte se na nejdůležitější prvky. Stanovte si realistický rozpočet a zohledněte náklady na materiál a práci i náklady na instalaci. V ideálním případě se rozhodněte pro energeticky úsporné spotřebiče, abyste dlouhodobě ušetřili náklady a zajistili udržitelnost.

Porovnejte nabídky různých dodavatelů, abyste našli kuchyňské řešení pro malé kuchyně a to správné pro vaše potřeby. Nezapomeňte počítat s rezervou pro případ nepředvídaných nákladů. V případě potřeby můžete získat finanční prostředky na realizaci své vysněné kuchyně.

Zařízení malé kuchyně pro úsporu místa

V malých kuchyních je důležitý každý centimetr, takže první otázka, kterou si musíte položit, zní: Co opravdu potřebuji? Opravdu potřebujete tři nádoby na dort a sedm naběraček?

Vymažte zbytečnosti a vytvořte dostatek místa pro důležité předměty.

Využijte vertikální úložný prostor a naplánujte nástěnné skříňky až ke stropu. V kuchyni použijte posuvné dveře, protože nezabírají zbytečně místo.

Velkých, prostorově náročných obalů se můžete zbavit také pomocí úložných nádob a plechovek.

 

malá kuchyně s bílými skříňkami

 

Kuchyňské spotřebiče pro malé kuchyně

I v malých kuchyních se vaří, smaží a peče. Pro velké a objemné kuchyňské spotřebiče je však k dispozici méně místa. Existují však úzké kuchyňské spotřebiče a myčky nádobí, které jsou speciálně navrženy pro domácnosti s 1 až 2 osobami. Malé varné desky s odsavačem par a kombinované spotřebiče, jako jsou trouby s mikrovlnnou troubou a parním vařičem, šetří mnoho místa a nabízejí ideální řešení 3 v 1. I do těch nejmenších kuchyní se vejde minilednička a úzká pračka.

Skříňková kuchyňská řešení pro malé kuchyně

Existují kuchyňské linky a bloky, které se hodí speciálně do malých kuchyní a přesto nabízejí dostatek prostoru pro vše, co potřebujete k přípravě jídel. Rohové a úhlové kuchyně a rohové skříňky jsou ideální pro využití každého centimetru kuchyně. Obzvláště praktické a prostorově úsporné jsou otočné a výklopné kuchyňské skříňky a karuselové skříňky. Poskytují dostatek prostoru pro krájecí prkénka, hrnce, pánve a kuchyňské nádobí.

Otočné a karuselové skříňky umožňují efektivní využití úložného prostoru. Veškeré nádobí a zásoby jsou díky otáčení nebo kývání snadno přístupné, takže nezůstává žádné prázdné místo. Velmi praktické jsou také pojízdné podstavné skříňky. Pojízdné základní jednotky na kolečkách vytvářejí větší pracovní plochu a lze je použít kdekoli potřebujete.

 

malá kuchyně se zelenými skříňkami

 

Nástěnné skříňky pro malé kuchyně: Nápady

Nástěnné a příčkové skříňky, které sahají až ke stropu, jsou ideální pro malé kuchyně.

Při instalaci kuchyňských skříněk je důležité, abyste je připevnili ke stabilní stěně, což může vyžadovat speciální hmoždinky. K instalaci použijte kvalitní akumulátorový šroubovák a dbejte na to, aby byly nástěnné skříňky vzdáleny od pracovní desky alespoň 50 cm.

Otevřené nástěnné police - nápady do kuchyně pro malé prostory

Díky otevřeným policím vypadají malé kuchyně širší a vzdušnější, zabírají málo místa a umožňují rychlý přístup ke kuchyňskému náčiní.

 

Žena v malé kuchyni bere z police úložný box s těstovinami

 

Nápady pro malé kuchyně - jídelní kout

V malých kuchyních slouží pracovní desky a kuchyňské linky často také jako jídelní kout, k němuž se hodí skládací židle. Zvláště útulné jsou otevřené prostory u okna. Ideální jsou také rozkládací jídelní stoly nebo nástěnná police s integrovaným stolem.

Skládací jídelní stůl, židle, barové židle

Skládací stůl na stěnu je všestranný, můžete ho použít jako jídelní stůl i jako pracovní nebo odkládací plochu. Když stůl nepoužíváte, jednoduše ho složte, aby místnost působila otevřeněji a větší. Podobná situace je i u skládacích barových židlí a stoliček. V případě potřeby je můžete rychle rozložit a stejně rychle zase složit, abyste ušetřili místo.

Použijte kuchyňský dřez jako pracovní plochu

Kuchyňské dřezy zabírají spoustu místa, ale jsou také multifunkční. Chtěli byste odkapávač používat jako pracovní plochu? S pružnou podložkou na krájení to není žádný problém.

Některé specializované obchody nabízejí dřezy s integrovanými krájecími deskami. Dřez můžete používat jako přípravnou plochu pro vaření, pro krájení nebo chlazení surovin.

Zvětšete malé kuchyně

Se správným osvětlením vypadá každá místnost větší, a to platí i pro kuchyně. Světlé barvy opticky zvětšují místnosti a dodávají jim více světla. Díky bílým a pastelovým barvám působí kuchyně světle a neokázale. Proto pro stěny a skříňky zvolte jemné barvy, jako je vanilková a světle modrá. Světlé barvy obkladů a dlažby poskytují více světla i v malých kuchyních. Osvětlení pod skříňkami nebo LED bodová svítidla optimálně osvětlují pracovní desku a zároveň vytvářejí elegantní atmosféru.

Bezúchytková čela

Bezúchytková čela jsou moderní a dodávají kuchyním elegantní vzhled, ale také šetří místo. Bezúchytková čela mají minimalistický vzhled a zabraňují tomu, abyste se ve stísněných prostorách zasekávali o vyčnívající úchytky.

Tipy pro malé kuchyně podle typu

Otevřené kuchyně, které kombinují obývací a jídelní část, jsou ideální, když je prostor omezený. V kuchyni a přilehlé místnosti používejte podobné barvy a materiály. Vytvoříte tak plynulý přechod. Integrujte multifunkční kusy nábytku, například kuchyňské ostrůvky, které lze použít i jako jídelní stůl.

Nápady pro minikuchyně

Pro obzvláště malé kuchyně jsou vhodné takzvané spížní kuchyně nebo skříňové kuchyně, které jsou instalovány v závěsné skříňce. Minikuchyně jsou mini kuchyňské linky s varnou deskou, dřezem a malou ledničkou. Volitelně lze přidat mikrovlnnou troubu nebo malou troubu.

Organizace malých kuchyní - vybavení úzké kuchyně

Pro úzké kuchyně jsou ideální vertikální úložná řešení. Úzké police, nástěnné skříňky a nástěnné regály poskytují dostatek prostoru pro nádobí, hrnce, pánve a zásoby. Chytré organizační systémy, jako jsou organizéry do zásuvek a skříněk, také šetří místo.

Zařízení malé kuchyně se šikmou střechou

Využijte prostor pod šikmou střechou pro police, nástěnné skříňky nebo skříňky na míru a vytvořte tak další úložný prostor. Další prostor poskytují také vysoké police a nástěnné háčky.

Nápady pro malé kuchyně: Závěr a výhled

Zařizování malých kuchyní může být zpočátku náročné, ale se správným plánováním a kreativními nápady ho můžete úspěšně zvládnout.

Díky vertikálním úložným řešením, světlému barevnému ladění, kuchyňským spotřebičům, které šetří místo, multifunkčnímu nábytku a chytrým organizačním systémům můžete malé kuchyně navrhnout efektivně, prakticky a dekorativně. Vhodné osvětlení navíc zajistí více vizuálního prostoru a útulnou atmosféru.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.