Přestavba staré kuchyně: Nápady a tipy pro novou kuchyni

06.05.2024, Aktualizováno: 24.06.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Chtěli byste svou kuchyni zmodernizovat a nechat ji zazářit v nové nádheře? Staré kuchyni můžete dát nový atraktivní vzhled pomocí několika triků. Atraktivní pracovní deska, svěží barva stěn, atmosférické osvětlení a atraktivní přední plochy dodají vaší staré kuchyni nový lesk.

Pracovní deska, kuchyňské spotřebiče a nábytek v kuchyni se časem opotřebují. Také styl vybavení, který jste si vybrali při stěhování, se může v určitém okamžiku stát méně atraktivním. Renovovaná kuchyň výrazně zvýší komfort a kvalitu života v naší domácnosti. Moderní kuchyňské spotřebiče jsou také často energeticky úspornější a šetrnější k životnímu prostředí než staré spotřebiče. Rekonstrukce vám dává příležitost změnit design kuchyně podle vašich představ. Nejen po stránce designu jsou moderní kuchyně také funkčnější a snadněji se čistí.

 

Kuchyně s ochrannou fólií během renovačních prací

 

Modernizace kuchyně: Zbavte se starých spotřebičů

Jednou z prvních věcí, které musíte udělat v rámci projektu „Redesign staré kuchyně“, je zkontrolovat a zlikvidovat staré spotřebiče. Vyměňte staré kuchyňské a elektrické spotřebiče za nové a především energeticky úsporné modely. Moderní myčky jsou energeticky úsporné a šetrné k životnímu prostředí. Nové kuchyňské spotřebiče mají zpravidla další funkce, jsou tiché a mají elegantní vzhled.

Výhodou nových spotřebičů je také to, že máte vždy k dispozici zákaznický servis. Naopak starší spotřebiče jsou často bez záruky a náhradní díly již často nejsou k dispozici. Nové mikrovlnné trouby jsou na tom podobně jako ostatní nové spotřebiče. Jejich používání je jednodušší než u starých modelů, jsou energeticky úsporné a multifunkční.

Renovace kuchyně: Výměna čelních ploch

Při modernizaci kuchyně není nezbytně nutné vyměnit všechny spotřebiče a nábytek. Nákladově efektivní alternativou je výměna čel. Vkusné designy ze dřeva, laku, folie a skla - podle stylu kuchyně - dodají každé kuchyni nový vzhled.

Natření nebo zakrytí kuchyňských čel

Čerstvě natřená kuchyňská čela jsou v každé kuchyni skutečným lákadlem. Pro přemalování je nejlepší kuchyňská čela ze skříněk odstranit. Důkladně je očistěte jemným čisticím prostředkem. Tím odstraníte mastnotu, špínu a další zbytky. Nyní povrch lehce přebruste a místa, která nebudete natírat, zamaskujte. Na kuchyňská čela naneste základní nátěr a po zaschnutí naneste barvu v požadované barvě. Než natřená kuchyňská čela znovu připevníte ke skříňkám, nechte je zcela zaschnout a vytvrdnout.

Přestavba kuchyně pomocí folie

Další možností obnovy starých kuchyňských čel je fólie. Speciální fólie jsou k dispozici v různých barvách a vzorech. Dbejte na to, aby fólie byla o něco větší než čela, aby byl při její aplikaci dostatek manévrovacího prostoru. Před montáží kuchyňská čela očistěte a fólii na ně pomalu a rovnoměrně přitlačte, aby nevznikaly vzduchové bubliny.

Výměna kuchyňských čel

Pokud jsou kuchyňská čela příliš poškozená nebo zastaralá, doporučujeme je vyměnit. Modely na míru pro vaši kuchyni najdete ve specializovaných prodejnách kuchyní a nábytku. Opatrně odstraňte stará kuchyňská čela uvolněním pantů a úchytek. Skříňky důkladně očistěte, aby nová čela dobře přilnula. K montáži nových čel použijte profesionální akumulátorové šroubováky. Vhodné odpadkové koše do kuchyně vám usnadní třídění a likvidaci odpadu.

Výměna pracovní desky

Pracovní desky v kuchyni se časem také opotřebovávají, proto je čas od času vyměňte. Při výběru materiálu existují různé možnosti. Masivní dřevo je obzvláště odolný materiál, ale masivní pracovní desky vyžadují více údržby než jiné suroviny. Přírodní kámen, například žula, je trvanlivý a odolný vůči vysokým teplotám, takže je oblíbenou volbou. Mramor je také přírodní kámen a je obzvláště elegantní, ale také náchylný k poškrábání a skvrnám. Skleněné pracovní desky jsou moderní a elegantní volbou. Ať už jsou matné, průhledné, barevné nebo s potiskem - skleněné pracovní desky jsou tepelně odolné, snadno se čistí a jsou odolné proti poškrábání. Laminátové pracovní desky jsou levné, jsou k dispozici v různých provedeních a snadno se čistí.

 

moderní kuchyně s velkým bílým keramickým dřezem

 

V ideálním případě byste měli zvolit kuchyňský dřez, který ladí s designem pracovní desky. Správný kuchyňský dřez však závisí také na stavebních podmínkách a vašich požadavcích. Záleží tedy na vás, zda se rozhodnete pro dřez bez odkapávače, jednoduchý či dvoudřez nebo rohový dřez. Nové, elegantní a moderní dřezové baterie také zvýrazní vaši kuchyň a jsou skutečným poutačem pozornosti.

 

Minimalistická kuchyňská linka s integrovaným nerezovým dřezem

 

Kuchyně - proměna starého v nové: moderní kuchyňské úchytky

Výběr vhodných úchytek do kuchyně závisí mimo jiné na stylu interiéru. Moderní kuchyně často ladí s jednoduchými, přímočarými úchyty, zatímco pro kuchyně ve venkovském stylu se doporučují kombinace s rustikálními, hravými úchyty. Zvláštní akcent můžete položit s úchytkami ve vintage nebo industriálním stylu.

 

Úchytky do kuchyně

 

Nerezové nebo hliníkové úchytky se hodí zejména do moderních kuchyní, protože vytvářejí elegantní a klasický, nadčasový vzhled. Dřevěné úchytky se dobře hodí k přírodním, rustikálním interiérům kuchyní. Mosazné nebo měděné úchytky naopak dodají kuchyni nádech extravagance a luxusu.

Starou kuchyni můžete zkrášlit již tím, že jí dáte nový nátěr. Zvolte barvu, která bude ladit s vaším interiérem a dodá místnosti příjemnou atmosféru. Barevné akcenty kuchyni oživí a vytvoří krásné kontrasty.

Osoba pokládá obklady na zeď

 

Předělejte si starou kuchyň sami pomocí tapet

Tapety jsou univerzálním a kreativním způsobem výzdoby stěn kuchyně. Jsou k dispozici v nesčetných vzorech, provedeních a barvách. Moderní tapety se snadno čistí a jejich výhodou je také zakrytí nerovností a prasklin. Tapety jsou vhodné i jako dočasná a levná varianta designu, kterou můžete podle potřeby opět změnit. Nástěnné police jsou vhodné také jako dekorativní prvky v kuchyni, které poskytují strukturu a kontrast.

Barvy stěn

Žlutá barva dodá kuchyni živý a veselý vzhled. Žluté barvy jsou také obzvláště vhodné pro malé kuchyňské prostory, protože rozjasňují místnost. Červené barvy v kuchyni působí teple a přívětivě. Mimochodem, červené barvy slouží také k povzbuzení chuti k jídlu. Šedé barvy vytvářejí elegantní a moderní atmosféru. Zvláště elegantně vypadají v kombinaci s bílými kuchyňskými spotřebiči. Bílá barva stěn je v kuchyních klasikou a vytváří vzdušnou atmosféru. Díky bílé barvě se místnosti zdají být větší a v kombinaci s tetováním na stěnách můžete dát kuchyni velmi osobitý nádech.

Vylepšete starou kuchyni novým osvětlením

Pomocí světla a barev oživte svou starou kuchyni a vdechněte jí nový život. Atmosférické osvětlení významně přispívá k příjemné atmosféře v kuchyni.

Moderní kuchyňská linka se dvěma šedými barovými stoličkami před barevným kachlovým obkladem

 

Přímé osvětlení

Stropní bodová nebo vestavná světla jsou ideálním způsobem, jak rovnoměrně osvětlit celou kuchyň. Moderní závěsná a podhledová světla dosahují sofistikovaného efektu - jsou k dispozici v mnoha různých provedeních a barvách. Jsou vhodná jak pro jídelní kout, tak pro osvětlení pracovní desky.

Nepřímé osvětlení

Světla pod skříňkou vytvářejí atmosféru a obzvlášť dobře osvětlují pracovní desku. LED pásky vytvářejí v kuchyních moderní efekt a jsou k dispozici v různých barvách. Jsou také odolné a stmívatelné. Speciální akcenty lze vytvořit pomocí bodových světel, která lze dokonale integrovat do polic a kuchyňských ostrůvků.

Závěr: Zkrášlete a vylepšete starou kuchyni

Obnova a úprava kuchyně není žádná raketová věda - nemusíte nutně převrátit celý dům vzhůru nohama, abyste ji mohli renovovat. I malé změny mohou mít velký dopad. Svěží, kvalitní laminátová nebo kamenná podlaha rozzáří vaši kuchyni v nové kráse. Nová pracovní deska ve stylovém designu je v kuchyních opravdovým lákadlem pro oči. Elegantní kuchyňská čela a úchytky nahradí staré opotřebované modely a nepřímé osvětlení vytvoří atmosféru.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.