Postavte si vlastní venkovní kuchyni: Nápady a tipy

06.05.2024, Aktualizováno: 29.07.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

Za teplých letních večerů si rádi bereme večeři ven. S venkovní kuchyní se vaření pod širým nebem stane skutečným zážitkem. Venkovní kuchyně jsou stále oblíbenější. Nabízejí celou řadu výhod. Obohacují společenské večery s přáteli a rodinou a venkovní kuchyně nabízejí také nejrůznější technické vymoženosti.

Ve specializovaných obchodech najdete různé typy venkovních kuchyní. K dispozici je vše od jednoduchých grilovacích stanic přes kompaktní kuchyňské ostrůvky až po plně vybavené kuchyně. Zcela výjimečným projektem je však venkovní kuchyně postavená svépomocí na zahradu nebo terasu.

 

Příprava jídla venku

 

Venkovní kuchyně pro kutily: plánování a příprava

Pokud si chcete postavit venkovní grilovací kuchyni sami, první otázkou, kterou si musíte položit, je ideální místo. Vhodným místem pro venkovní kuchyni je otevřená a rovná plocha v blízkosti domu. Dbejte na to, aby byl prostor chráněn před větrem.

Při plánování vyvstává také otázka uspořádání a tvaru. Dáte přednost venkovní kuchyni ve tvaru písmene L, nebo raději ve tvaru písmene U? Které součásti byste chtěli umístit kam? Naplánujte také dostatek prostoru pro posezení a jídelní kout.

Než začnete stavět venkovní kuchyni, ověřte si, zda potřebujete stavební povolení.

 

Bílá venkovní kuchyň

 

Postavte si vlastní zahradní kuchyni: Všestrannost a nepřeberné množství variant

S trochou času a řemeslné zručnosti si můžete DIY venkovní kuchyni přizpůsobit svým osobním preferencím. Ať už se jedná o klasickou grilovací stanici pro příjemné večery, nebo luxusní kuchyni s krbem a chladničkou na víno - kutilství vám umožní vytvořit něco, co bude vyhovovat vašim osobním požadavkům a rozpočtu. V případě potřeby je také snadno možné rozšíření. S našimi tipy bude váš projekt „postavte si vlastní venkovní kuchyni“ naprosto úspěšný.

 

Výběr místa chráněného před větrem a povětrnostními vlivy

Správným místem pro venkovní kuchyni je místo chráněné před větrem, ideálně u živého plotu nebo zdi. Důležitá je také stabilní základna. V opačném případě se těžké kuchyňské konstrukce zaboří do země, pokud je půda příliš měkká. Jako stabilní základnu pro venkovní kuchyni proto doporučujeme dlažební kostky nebo beton.

 

Dřevěná venkovní kuchyň

 

Přípojka vody a elektřiny

Kromě vhodného osvětlení je pro venkovní kuchyni důležitý také snadný přístup k elektřině, plynu a vodě. Vhodný instalační materiál k tomu najdete u KAMODY. Doporučujeme poradit se s odborníkem, abyste se ujistili, že připojení vaší venkovní kuchyně je správné a že se vyskytne méně problémů.

 

Krytá venkovní kuchyně pro ochranu před deštěm

Je škoda, když se plánovaný grilovací večer zruší kvůli dešti. Se zastřešenou venkovní kuchyní už vám špatné počasí nikdy neudělá vrásky na čele. Kryté venkovní kuchyně jsou připraveny k použití za každého počasí a chrání vás před sluncem, deštěm i větrem. Doporučuje se pergola, ale jako zastřešení jsou vhodné i sluneční plachty a markýzy. Zastřešení ze skla, dřeva, kovu nebo plastu je obzvláště stabilní a odolné řešení.

Postavit si pergolu svépomocí je poměrně rychlé a snadné, ale na větší zastřešení byste si měli vyhradit více času. Důležité je, aby zastřešení také vizuálně ladilo s domem a pozemkem. Na stavebním úřadě si také zjistěte, zda ke stavbě přístřešku nepotřebujete stavební povolení.

 

Vybavení venkovní kuchyně

Venkovní kuchyně se obvykle skládají z grilu, dřezu, pracovní plochy a dostatečného úložného prostoru. Mnoho venkovních kuchyní má také grilovací desku, pec na pizzu nebo miniledničku. Součástí venkovních kuchyní jsou často také plynové varné desky, pečicí trubky, venkovní komín nebo výčepní zařízení.

 

Pizza se dává do venkovního grilu

 

Jaké materiály jsou vhodné?

Při výběru materiálu pro DIY venkovní kuchyně existují různé možnosti.

Zděné venkovní kuchyně jsou stabilní a atraktivní, doporučuje se použití cihel nebo lehkého betonu. Oblíbeným materiálem při stavbě venkovní kuchyně je také dřevo. Dobře se hodí například dubové, cedrové nebo teakové dřevo. Zde je důležitá impregnace, která chrání stavbu svépomocí před škůdci. Obzvláště oblíbený je olej jako prostředek na ochranu dřeva. Tato impregnace proniká hluboko do dřeva, aniž by ucpávala póry.

 

Venkovní kuchyň s poličkami

 

Vybavení a náčiní pro plně funkční venkovní kuchyni

K základnímu vybavení venkovní kuchyně patří především

Měl by zde být také dostatek místa pro nádobí, příbory a kuchyňské náčiní. Součásti, jako je vestavěná varná deska, plynová varná deska, chladnička, trouba, vodovodní kohoutek nebo průtokový ohřívač vody, jsou volitelné. Ještě větší útulnost zajistí barový nebo barový stolek. A samozřejmě nesmí chybět útulný jídelní kout.

 

Voděodolná pracovní deska

Pracovní desky pro venkovní kuchyně by měly nabízet dostatek prostoru pro přípravu jídel a integraci kuchyňských dřezů. Kromě toho musí být pracovní deska voděodolná a odolná vůči povětrnostním vlivům. Dobrou volbou je přírodní kámen, například mramor nebo žula. Tyto materiály jsou odolné, robustní a poměrně snadno se čistí.

Profesionální broušení pracovních desek z přírodního kamene je však nákladné. Cenově výhodnější alternativou jsou dlaždice; vybírejte z různých vzorů a barev. Pracovní desky z dlaždic se snadno čistí a jsou univerzální. Při stavbě je nutné řádné utěsnění, aby byla pracovní deska z dlaždic skutečně vodotěsná. Mezi další vodotěsné možnosti patří robustní pracovní desky pro venkovní kuchyně z betonu nebo syntetické pryskyřice.

 

Grily a chladicí jednotky

Mnoho venkovních kuchyní je vybaveno chladničkou, abyste měli po ruce chladné nápoje a potraviny. V závislosti na požadavcích se používají také mrazničky, mrazicí boxy a výrobníky ledu. Zvláště luxusní venkovní kuchyně jsou dokonce vybaveny chladničkami na víno.

Jedním z nejdůležitějších prvků každé venkovní kuchyně je však gril. Zda se rozhodnete pro elektrický gril, plynový gril, gril na dřevěné uhlí, gril teppanyaki nebo gril kamado, záleží pouze na vašich představách a rozpočtu. V kuchyni by měl být také dostatek úložného prostoru pro příslušenství ke grilování a nádobí.

 

Styly a možnosti designu venkovní kuchyně

V závislosti na vašich potřebách a požadavcích existují různé typy a styly kuchyní - každý z nich nabízí individuální výhody. Dáváte přednost rustikálnímu, útulnému stylu? Pak sáhněte po přírodních materiálech, jako je kámen a dřevo.

Pro středomořské venkovní kuchyně doporučujeme teplé barvy, mozaiky, keramické dlaždice, terakotu a zahradní soupravy s ratanovým vzhledem. Moderní zahradní kuchyně se vyznačují čistými liniemi, minimalistickým designem, neutrálními barvami a voděodolným zahradním nábytkem.

 

Černý zahradní set

 

Ostrovní kuchyně jsou volně stojící kuchyňské ostrůvky, které lze umístit do středu terasy nebo zahrady. Nabízejí dostatek pracovní plochy a úložného prostoru pro nádobí, kuchyňské náčiní a další náčiní. Modulární venkovní kuchyně se skládají z flexibilně přizpůsobitelných modulů, které lze kombinovat podle potřeby a preferencí. Venkovní kuchyně by samozřejmě měla také ladit se vzhledem a stylem vaší zahrady. Se správným zahradním nářadím a výkonnou robotickou sekačkou zůstane vaše zahrada kolem venkovní kuchyně atraktivní a dobře udržovaná.

 

Realizace a realizace - bezpečnost na prvním místě

Při budování venkovní kuchyně s otevřeným ohništěm nebo grilem dbejte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých materiálů. Zajistěte, aby byla venkovní kuchyně dostatečně větraná. Kromě toho používejte zásuvky a kabely odolné proti povětrnostním vlivům a elektroinstalaci svěřte odborníkovi.

 

Závěr: Postavte si vlastní venkovní kuchyni s kreativitou

Stavbu venkovní kuchyně pečlivě naplánujte, vyberte správné materiály a spotřebiče a proveďte nezbytná bezpečnostní opatření. Vypusťte kreativně páru a dejte svému projektu velmi individuální styl - přesně podle svých představ.

S řemeslnou zručností, trpělivostí a správným nářadím nestojí nic v cestě vytvoření vaší vysněné venkovní kuchyně.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.