Podzimní rady do Vaší zahrady I.

04.09.2015
3 min.
Od redakce Kamody.cz

Na podzim bývá na zahradě práce až nad hlavu. Není vůbec snadné připravit zahradu na zimní spánek. Přinášíme Vám pár rad, co všechno je potřeba udělat a co je možné si volbou správného nářadí ulehčit. Pojďme na to:

Na podzim je především nutné zazimovat záhony se zeleninou. Dříve či později také začne padat listí, takže o denní zábavu s hráběmi je postaráno. Určitě se bude také hodit kvalitní rýč.

Zrušíme záhonky kořenové zeleniny

V září bychom měli sklidit především choulostivější zeleninu, jako je například celer nebo petržel. Kořenovou zeleninu vyryjeme a pak položíme na jednu hromadu, díky čemuž zelenina oschne. Nať zeleniny ukroutíme, aby nám zůstal pouze vegetační vrchol (srdíčko zeleniny :-). U celeru je vhodné zkrátit kořínky zespod bulvy. U řepy odstraníme kořínky celé. Ukládáme pouze zdravé kořeny, ty i mírně poškozené je třeba co nejdříve zpracovat. V zemi ještě může zůstat mrkev, pór, červená řepa nebo černý kořen. Tuto zeleninu ochráníme na podzim pouze vrstvou listí.

Podzimní zahrada

Podzim je výborným obdobím k přesazování, případně dělení. Dělení je vhodné zejména u rebarbory (oddělíme od sebe části s jedním až dvěma vegetačími vrcholy a vysazujeme je do půdy cca 5 cm pod povrch). Dělením můžeme rozmnožit i libeček (kořen rozdělíme na části a rány po noži zasypeme dřevěným popelem, sázíme cca 6 cm pod povrch). Další zeleninou vhodnou k dělení je cibule (cibulové trsy roztrháme na cibulky a sázíme je 15 - 20 cm pod zem tak, aby ze země mírně koukaly jejich špičky).

Pokud jsou mírnější ranní mrazíky, můžeme na záhonech ponechat hlávkovou kapustu, čínské zelí, ale i špenát. V našich klimatických podmínkách můžeme ponechat v záhonech přes celou zimu růžičkovou kapustu - je ale vhodné jí chránit vrstvou listí. Květák je vhodné založit do pařeniště.

Pořádný kompost

Volné záhony můžeme zrýt a pohnojit kompostem. Pokud nechcete, aby Vám záhony zbytečně ležely ladem, můžete je osít rostlinami na zelené hnojení, které později zaryjeme. I v této době však existuje zelenina, které se bude dařit - kořenová petržel nebo mrkev.

Drtič větví

Náš tip na ulehčení práce: Na úklid podzimní zahrady je výborným pomocníkem štěpkovač, který nadbytečné větve rozdrtí v jemný materiál vhodný do kompostu. Cenově dostupný a uživatelsky velice příjemný a výkonný je například BOSCH AXT Rapid 2000.

Rostlinné zbytky nevyhazujeme, ale využijeme na kompost, který nám v příští sezoně určitě přijde vhod. Můžeme je ale také rozdrtit a rozhodit na záhony. Přes zimu si zachovají poměrně velké množství živin a na jaře se stanou výborným hnojivem.

Produkty vztahující se k článku

0 Comments To "Podzimní rady do Vaší zahrady I."

Napsat komentář

Vaše jméno:


Váš komentář: Note: HTML is not translated!

Opiště kód z obrázku do políčka níže:



Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.