Nejlepší akumulátorové sekačky v testu 2024

05.06.2024
10 min.
Od redakce Kamody.cz

Akumulátorové sekačky jsou mezi zahrádkáři stále oblíbenější, protože umožňují rychlé posekání trávníku. A to bez otravných kabelů a často nepříjemného doplňování benzínu. Snadno se používají a posekáte s nimi trávník i v citlivých chvílích, protože akumulátorové sekačky jsou obzvláště tiché. Pokud se rozhodnete pro akumulátorovou sekačku, snížíte tím emise a zároveň budete šetrní k životnímu prostředí.

 

sekacka a nohy v pozadi

 

V našem testu akumulátorových sekaček na trávu zjistíte, jaké výhody mají oproti jiným typům sekaček na trávu, jako jsou elektrické nebo benzínové sekačky, a které aspekty jsou při výběru správné sekačky na trávu zásadní.

 

Výhody akumulátorové sekačky ve srovnání s benzínovou nebo elektrickou sekačkou

Zatímco elektrické a benzínové sekačky zatěžují elektrickou síť a jsou neustále závislé na doplňování benzínu, akumulátorové sekačky bodují úsporou zdrojů, jako je palivo a energie. V našem testu akumulátorových sekaček jsme našli i další výhody:


 Emise
Akumulátorové sekačky v zásadě pracují bez benzínu, a proto neprodukují žádné emise. To znamená, že pracujete šetrně k životnímu prostředí a zároveň chráníte své zdraví.


 Flexibilita
Přestože elektrické i benzínové sekačky pracují také bez výfukových plynů, jsou méně flexibilní. Je to proto, že elektrická sekačka je připojena k elektrické síti, zatímco benzínová sekačka je závislá na palivu. Akumulátorová sekačka na trávu je naopak flexibilnější, protože neprodukuje žádné emise.


 Hlučnost
Další výhodou akumulátorové sekačky na trávu je její nízká hlučnost. Benzínové sekačky jsou mnohem hlučnější. Pohybuje se kolem 90 decibelů. Naproti tomu akumulátorová sekačka pracuje s hlučností kolem 75 decibelů.

 Proces spouštění
Startování motoru je velmi snadné díky absenci tažné šňůry. Stačí stisknout tlačítko start a akumulátorová sekačka se rozběhne. To je výhodné zejména pro starší osoby nebo osoby s menší silou.


 Údržba
Akumulátorová sekačka nakonec vyžaduje pouze občasné nabroušení nožů. Jinak je sekačka bezúdržbová. Nemusíte měnit zapalovací svíčky ani doplňovat olej. Akumulátorové sekačky jsou navíc ve srovnání s elektrickými nebo benzínovými sekačkami lehké.

Akumulátorovou sekačku by měl vlastnit každý nadšenec do zahradničení. Každá zahrádkářská domácnost by měla mít i další akumulátorové nářadí, jako jsou aku nůžky na živý plot, aku vyžínač nebo zahradní vysavač listí.

 

Na co byste si měli dát pozor při nákupu akumulátorové sekačky na trávu?

Zvláštní pozornost věnujte výdrži baterie a výkonu sekačky. Pro velký pozemek je výhodná vysoká kapacita baterie. Pro malé až středně velké zahrady do 200 metrů čtverečních doporučujeme baterii s napětím 18 až 36 voltů a výkonem od dvou do čtyř ampérhodin. Zařízení s lithium-iontovou baterií dosáhla v našem testu baterií do sekaček na trávu příznivého skóre. Ty mají delší životnost a vyšší energetickou účinnost než nikl-kadmiové baterie. Některá zařízení mají indikátor stavu baterie.

Před nákupem akumulátorové sekačky zvažte, zda chcete trávník mulčovat. V takovém případě je vhodné zvolit akumulátorovou sekačku s mulčovací funkcí. Zvažte také velikost sběrného koše na trávu. Čím větší je sběrný koš na trávu, tím méně je nutné sběrný koš vyprazdňovat.

Za pozornost stojí také šířka sečení, která by u menších zahrad měla být alespoň 30 až 32 centimetrů. Pro větší trávníky vybírejte sekačku se šířkou sečení alespoň 36 až 42 centimetrů.

Před nákupem sekačky věnujte pozornost údajům o emisích hluku. Obvykle se setkáte se dvěma různými údaji. Jedním je hladina akustického tlaku a druhým hladina akustického výkonu. Hladina akustického tlaku udává hlasitost, kterou vnímáte v určité vzdálenosti od sekačky. Na druhé straně hladina akustického výkonu udává hlasitost přímo u sekačky.

Hmotnost a ergonomie sekačky na trávu jsou rozhodující pro starší osoby nebo osoby s menší fyzickou silou. Dobré zařízení bude mít nastavitelnou rukojeť. Zkontrolujte, zda lze u nové sekačky nastavit výšku sečení a zda není příliš těžká. Těžká zařízení mohou vypadat robustně, ale k jejich tlačení budete potřebovat větší sílu.

 

Kteří výrobci nabízejí akumulátorové sekačky na trávu?

Akumulátorové sekačky na trávu jsou k dispozici od různých značek. Otestovali jsme pro vás akumulátorové sekačky na trávu, a to značky


⮚ Bosch
⮚ Dewalt
⮚ Gardena
⮚ Makita

Pokud hledáte kompaktní model, je pro vás vhodnou volbou akumulátorová sekačka Bosch AdvancedRotak 36V-44-750. Toto zařízení je vysoce účinné. Díky 50litrovému sběrnému koši na trávu a šířce záběru 44 cm můžete optimálně spravovat velkou zahradu. Díky nízké hlučnosti, bezkartáčovému motoru a přiloženému akumulátoru s napětím 36 V/6 ampérhodin je akumulátorová sekačka Bosch spolehlivým modelem s dlouhou životností. Výšku naší sekačky lze nastavit na přesnou výšku sečení. Využijte sedm úrovní sečení ve výškách od 25 do 80 milimetrů.

bosch aku sekacka

Akumulátorová sekačka DeWALT DCMW564N-XJ 48 cm XR je vybavena bezkartáčovým motorem, který zvyšuje životnost a výkon sekačky. Akumulátorová sekačka DeWALT se šířkou záběru 48 centimetrů v testu je kromě sekání trávníku ideální pro správu pozemků o rozloze 1000 m2. Současně můžete mulčovat pomocí mulčovacího klínu. Výšku sečení trávníku lze nastavit v 5 stupních. Dvoustupňový bezpečnostní spínač zabraňuje nechtěnému spuštění sekačky. Připojená madla pro přenášení usnadňují nastavení a nakládání akumulátorové sekačky. Díky indikátoru stavu nabití integrovaného akumulátoru vždy víte, kdy je třeba přístroj dobít.

dewalt aku sekacka

Pokud si ceníte obratného zařízení, je GARDENA akumulátorová sekačka na trávu PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 tou správnou volbou. Udržujte malé trávníky s lehkou akumulátorovou sekačkou od společnosti GARDENA. Dokonale tvrzené nože zajišťují přesné výsledky sečení. Rukojeť ErgoTec poskytuje větší pohodlí. Lehký model se snadnou údržbou je nastavitelný do 10 poloh. Hřebeny na trávu připevněné k boku krytu usnadňují sekání v blízkosti zdí. Efektivní zachycení a sečení je možné díky integrovanému systému CnC. Akumulátor s napětím 40 V a kapacitou 2,6 ampérhodin se snadno nabíjí. Zařízení se ve složeném stavu snadno přepravuje.

gardena aku sekacka

Naše akumulátorová sekačka na trávu od společnosti Makita se v testu akumulátorových sekaček na trávu ukázala jako mimořádně výkonná. Ať už jde o mulčování, sběr nebo sekání. Přístroj zaujme také svými 2 x 18voltovými tichými akumulátory. Akumulátorová sekačka Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT se snadno ovládá a je vhodná pro malé a středně velké trávníky. Sběrný koš na trávu s ukazatelem naplnění pojme až 40 litrů posečené trávy. Výškově nastavitelná rukojeť se dokonale přizpůsobí vaší výšce.

 

Srovnání

Model: Akumulátorová sekačka na trávu Bosch AdvancedRotak 36V-44-750

Vlastnosti:

  • 36voltová baterie
  • až 660 m2 travnaté plochy
  • Hmotnost: 16,5 kg
  • Objem sbírané trávy: 50 litrů
  • Šířka sečení: 44 cm
  • Výška sečení: nastavitelná v 7 polohách

Hodnocení: velmi dobré

 

Model: Akumulátorová sekačka DeWALT DCMW564N-XJ 48 cm XR - 2 x 18 V baterie

Vlastnosti:

  • Hmotnost včetně akumulátoru: 27,1 kg
  • Objem sbírané trávy: 55 litrů
  • Šířka sečení: 48 cm
  • Výška sečení: nastavitelná v 5 polohách
  • Včetně mulčovacího klínu 

Hodnocení: velmi dobré

 

Model: GARDENA akumulátorová sekačka na trávu PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 - 40 V akumulátor

  • Hmotnost: 8,9 kg
  • Objem sbírané trávy: 30 litrů
  • Šířka sečení: 32 cm
  • Výška sečení: nastavitelná v 10 polohách 

Hodnocení: velmi dobré

 

Model: Akumulátorová sekačka Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT - 2 x 18 V akumulátor

  • Hmotnost včetně akumulátoru: 16,9 kg
  • Objem sbírané trávy: 40 litrů
  • Šířka sečení: 38 cm
  • Výška sečení: nastavitelná ve 13 polohách

Hodnocení: velmi dobré

 

Podrobné hodnocení

Mezi různými akumulátorovými sekačkami BOSCH se AdvancedRotak 36-660 jeví jako velmi dobrý model. Mezi pozitivní aspekty patří rychlonabíjecí 36voltová baterie a velký 50litrový sběrný koš na trávu.

Z různých testovaných akumulátorových sekaček DeWALT jednoznačně zvítězila akumulátorová sekačka DeWALT DCMW564N-XJ 48 cm XR. Její záběr sečení 48 cm, který je vhodný pro zahrady o rozloze až 800 m2, je vynikající. Model je navíc vybaven režimem mulčování.

V testu akumulátorových sekaček GARDENA na nás pozitivně zapůsobila akumulátorová sekačka GARDENA PowerMax Li-40/32, 32 cm 5033-20 s 40voltovým akumulátorem.

Na druhou stranu v testu akumulátorových sekaček Makita DLM382PT2 38 cm Li-ion LXT získala vysoké hodnocení naše akumulátorová sekačka na trávu Makita, která váží necelých 17 kg včetně akumulátoru a má velkou kapacitu sběru trávy 40 kg.

 

Závěr

Akumulátorové sekačky na trávu jsou k dispozici od různých značek. Všechna zařízení v našem testu akumulátorových sekaček byla hodnocena jako „velmi dobrá“. V našem testu jsme se zaměřili především na výkon baterie, kapacitu sběru trávy, flexibilitu, hlučnost a skutečnou hmotnost zařízení.
Doporučujeme značkové přístroje testované v naší srovnávací tabulce, které můžete zakoupit u společnosti KAMODY.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.