Nejlepší aku řetězové pily 2024 v testu

05.06.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

Aku řetězové pily jsou kompaktní nářadí, které se snadno přepravuje a pracuje s akumulátorem. Jsou považovány za skutečnou alternativu k elektrickým nebo benzínovým řetězovým pilám. Stejně jako benzínové řetězové pily získávají aku řetězové pily body za mobilitu a flexibilitu. Test aku řetězových pil ukázal, že nejsou hlučné a nevydávají nepříjemné pachy. To chrání životní prostředí. Odpadá také otravný kabel, který znáte z elektrických řetězových pil. Lehkou aku řetězovou pilu mohou obsluhovat i fyzicky slabší lidé, kteří s ní snadno manipulují.

ruce drzi retezvou pilu

Aku řetězové pily se přednostně používají pro lehčí zahradnické práce. Protože pracují velmi tiše, můžete nářadí používat i v obytných oblastech citlivých na hluk. Snadno s ní odřežete odumřelé větve a pokácíte stromy, které již nejsou živé. Akumulátorovou řetězovou pilu lze také snadno použít k řezání trámů a hranolů i k řezání palivového dřeva.

 

Proč akumulátorová řetězová pila?

Na rozdíl od elektrických a benzínových řetězových pil nabízí akumulátorová řetězová pila různé výhody:

✔ Lepší akumulátor
Díky zdokonalené technologii akumulátoru můžete těžit z kratší doby nabíjení a delší životnosti akumulátoru.


✔ Snadná manipulace a údržba
Údržba a péče o akumulátorovou řetězovou pilu je méně časově náročná než u benzínových řetězových pil

✔ Flexibilita
Neexistuje žádný napájecí kabel ani benzínový motor, díky čemuž jsou akumulátorové řetězové pily mobilní.


✔ Tiché a lehké
Akumulátorové řetězové pily jsou lehké a vydávají méně hluku než benzínové řetězové pily.


✔ Šetrné k životnímu prostředí
Na rozdíl od benzínových řetězových pil neprodukují akumulátorové řetězové pily žádné emise, takže jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Akumulátorové řetězové pily jsou ideální pro krátké řezací práce.

 

Důležitá kritéria nákupu

Chcete si koupit akumulátorovou řetězovou pilu a nevíte, na co si dát pozor? V našem testu akumulátorových řetězových pil jsme pro vás shrnuli to nejdůležitější:

Abyste si byli jisti, že kupujete správnou akumulátorovou řetězovou pilu, zamyslete se nejprve nad tím, k jakým účelům přístroj potřebujete. Máte na práci hodně nebo málo času? Akumulátorová řetězová pila může mít provozní dobu 25 minut, ale může pracovat i více než hodinu.

Rozhodující je také výkon řetězové pily. Pokud ji na zahradě používáte často a v pravidelných intervalech, pak vám doporučujeme zakoupit akumulátorovou řetězovou pilu s výkonem 2,5 až 4,0 hp.

Aby práce byla co nejrychlejší a umožňovala snadnou obsluhu, je vhodnější lehký a skladný model. Těžká zařízení vyžadují větší výkon. Ve srovnání s benzínovými řetězovými pilami boduje akumulátorové zahradní nářadí svou nízkou hmotností. Pokud si pořídíte akumulátorové řetězové pily s krátkou čepelí, jsou lehčí. Důležitou roli však hraje také velikost akumulátoru. Doporučujeme akumulátorovou řetězovou pilu s maximální hmotností pět až šest kilogramů, abyste mohli bez problémů řezat.

Nezanedbatelná je i rychlost řezání. Ta má významný vliv na účinnost akumulátorové řetězové pily. Test akumulátorových řetězových pil ukázal, že při použití pily v obytných oblastech má akumulátorová pila jednoznačně navrch. Je to proto, že její hlučnost je velmi tichá. Je mnohem tišší než benzínové řetězové pily.

Při koupi aku řetězové pily se vyplatí věnovat pozornost také přítomnosti zpoždění startu. Ta přispívá k bezpečnosti při práci. 

Různé testy akumulátorových vyvětvovacích pil dokazují, že pro řezání větších kmenů stromů byste měli ideálně zvolit akumulátorovou řetězovou pilu s hodnocením „dobrý“ a vybavenou dlouhou pilou. Pokud však chcete provádět pouze menší práce se dřevem, postačí vám kratší pilové listy. Za standard se považuje délka lišty 25 až 35 centimetrů. Řetězová pila včetně lišty o délce 25 centimetrů vám umožní přeříznout kmen stromu o průměru až 20 centimetrů. Naproti tomu lišta s délkou 35 centimetrů umožňuje řezat silnější kmeny stromů.

Ergonomická rukojeť, vybavená gumovou výztuhou nebo polstrováním, zajišťuje větší pohodlí při zahradnických pracích. Test profesionálních akumulátorových řetězových pil ukázal, že nejlepší akumulátorová řetězová pila lépe padne do ruky a je také vybavena ochranou proti vibracím. Ta může zabránit bolestem kloubů a oběhovým problémům v rukou.

Profesionální test akumulátorových řetězových pil odhalil, že různé modely jsou vybaveny brzdou řetězu. Ta zvyšuje bezpečnost manipulace tím, že zastaví pilový kotouč za méně než 0,2 sekundy. Pokud se řetězová pila náhle zastaví, zastaví ji ochrana proti zpětnému rázu.

 

Představení testovaných modelů

V následujícím textu o akumulátorových řetězových pilách jsme pro vás blíže představili následující modely DeWalt, Güde a Metabo. Věnovali jsme se především technickým údajům a také výhodám a nevýhodám jednotlivých přístrojů.

1. Aku pila DeWALT DCM565P1-QW XR (30 mm/1x5,0 Ah/18 V)

Snadno použitelná akumulátorová bezkartáčová řetězová pila DeWALT DCM565P1 XR (30mm/1x5,0Ah/18V) od společnosti DeWalt je malá a praktická. Její bezkartáčový motor zajišťuje vysoký výkon. Přiložená brzda řetězu spolehlivě zastaví řetěz. Díky automatickému mazání řetězu se práce na údržbě omezí na minimum. Hladinu oleje lze snadno kontrolovat díky poloprůhledné olejové nádrži. Lištu a řetězy lze snadno vyměnit díky systému napínání řetězu bez použití nářadí.

dewalt aku retezova pila

Technické údaje: 

  • Napětí baterie: 18 V
  • Kapacita baterie: 5 Ah
  • Hmotnost: 3,3 kg
  • Vibrace vážené na ruku/paži: 3,5 m/s2
  • Okénko hladiny oleje: Ano
  • Kapacita oleje: 120 - 140 ml
  • Nejistota akustického výkonu: 96,5 dB(A)
  • Nejistota akustického tlaku: 76,5 dB(A)
  • Délka tyče: 30 cm

Výhody:

+ Malé a skladné rozměry
+ Nízká hmotnost
+ Li-iontová baterie

Nevýhody:
Žádné

 

2. Aku řetězová pila GÜDE KS 36-0 58435

Akumulátorová řetězová pila GÜDE KS 36-0 58435 získala v testu akumulátorových řetězových pil příznivé hodnocení díky svému bezkartáčovému elektromotoru. Je výkonná a snadno ovladatelná díky 18V akumulátoru a je ideální pro menší práce s palivovým dřevem, jako je údržba stromů a keřů na zahradě. Motor je bezúdržbový a neopotřebovává se, což zajišťuje vysoké otáčky.

Technické údaje:

  • Napětí akumulátoru: 18 V
  • Hmotnost: 2,8 kg
  • Specifikace hlučnosti: 105 dB
  • Výkon motoru (P1): 1,5 kW
  • Délka řezu: 320 mm
  • Délka čepele: 415 mm

Výhody
+ Kompaktní a snadno ovladatelný
+ Nízká hmotnost
+ Motor nevyžadující opotřebení a údržbu

Nevýhody:
- Dodává se bez baterie

gude retezova pila

3. Aku řetězová pila Metabo MS 36-18 LTX BL 40 (18 V/bez akumulátoru/40 cm) 601613850

V testu akumulátorových řetězových pil Metabo se ukázalo, že akumulátorová řetězová pila Metabo MS 36-18 LTX BL 40 je jako kompaktní model velmi výkonná. Její výkonný bezkartáčový motor pracuje s přímým pohonem, což zajišťuje maximální výdrž akumulátoru. Řetěz s nízkým zpětným rázem zajišťuje minimální vibrace a hladké řezy. Akumulátorová řetězová pila Metabo je vybavena bezpečnostním spínačem, který zabraňuje jejímu náhodnému spuštění. Kovový drápový doraz umožňuje řezání bez námahy. Nízká hmotnost, kompaktní konstrukce a pogumovaná rukojeť zajišťují dobré pracovní podmínky.

Technické údaje:

  • Napětí akumulátoru: 2x 18 V
  • Hmotnost: 3,2 kg
  • Rychlost řetězu: 1320 m/min
  • Délka řezu: 360 mm
  • Délka lišty: 400 mm

Výhody:

+ Bezkartáčový motor
+ Vysoká rychlost řetězu
+ rychlé zastavení
+ plynulá regulace otáček

Nevýhody:
- Dodává se bez baterie a nabíječky

 

Další tipy a informace

Při řezání vždy používejte ochranné rukavice, bezpečnostní obuv, ochranné brýle a přilbu. Doporučujeme držet řetězovou pilu oběma rukama. Akumulátor by měl být vždy nabitý.

Abyste zajistili správnou funkci řetězové pily, pravidelně ji čistěte. K mazání řetězu doporučujeme používat dostatečné množství oleje. Tím také prodloužíte životnost zařízení. Pokud je řetěz vadný nebo otupený, vyměňte jej.

Zvláštní pozornost věnujte také baterii. Zabraňte jejímu přebíjení a úplnému vybití. To může vést k poškození. Baterie nesmí být vystaveny extrémnímu teplu ani extrémnímu chladu. Udržujte kontakty baterie čisté, aby nedošlo ke snížení výkonu.

Chcete-li si baterii dlouho užívat, skladujte ji při středním nabití. Pro skladování je ideální suché a chladné místo. Pokud baterii delší dobu nepotřebujete, čas od času ji nabijte.

 

Závěr

Akumulátorové řetězové pily jsou vhodné pro menší zahradnické práce. Jsou malé, šikovné a výkonné. Protože pracují velmi tiše, lze je bez problémů používat v obytných oblastech. Akumulátorovou řetězovou pilu udržujte v pravidelných intervalech a vždy udržujte baterii čistou od nečistot a prachu. Tím prodloužíte životnost pily i akumulátoru.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.