Nejlepší aku rázové utahováky 2024 v testu

03.06.2024, Aktualizováno: 24.06.2024
10 min.
Od redakce Kamody.cz

Rázové utahováky jsou při výměně pneumatik skutečným požehnáním. S kvalitním rázovým utahovákem lze matice kol profesionálně povolit a utáhnout během chvilky. Ušetříte tak spoustu času a námahy. Naproti tomu výměna pneumatik pomocí běžných klíčů zabere podstatně více času a úsilí. Rázové utahováky generují vysoké krouticí momenty, což znamená, že matice kol lze povolit bleskovou rychlostí a proces výměny pneumatik je obzvláště rychlý. Bez rázových utahováků si proto lze automobilový průmysl a dílny jen těžko představit. Nářadí se používá i v soukromí při nejrůznějších pracích, například při renovaci a montáži nábytku.

 

razovy utahovak lezi na drevu

 

Nabídka rázových utahováků je obrovská, což vede k následující otázce: Který akumulátorový rázový utahovák je nejlepší? Test akumulátorových rázových utahováků vám pomůže najít ten správný nástroj pro vaše potřeby. Porovnali jsme různé rázové utahováky z hlediska výkonu, účinnosti a poměru ceny a výkonu. V našem testu akumulátorových rázových utahováků zjistíte, který rázový utahovák nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

 

Co je to rázový utahovák?

Rázové utahováky se používají k rychlému a účinnému utahování nebo povolování šroubů, matic a vrutů. Nářadí se skládá z robustního krytu, který bezpečně uzavírá motor, převodovku a rázový mechanismus. Motor pohání převodovku a vytváří velmi vysoký točivý moment, který umožňuje rychlé povolování a utahování šroubů. Převodovka přenáší sílu z motoru do srdce rázového utahováku - rázového mechanismu. Ten vytváří rázový pohyb, který kromě krouticího momentu působí na šroub nebo matici.

 

Existují pneumatické, hydraulické, akumulátorové a elektrické rázové utahováky s kabelovým připojením i bez něj.

 

✔️ Pneumatické rázové utahováky jsou poháněny stlačeným vzduchem a často se  používají v autodílnách. Jsou výkonné, ale také hlučné a vyžadují zdroj kompresoru.

✔️ Elektrické rázové utahováky jsou poháněny elektromotorem. Tyto nástroje jsou lehčí a tišší než pneumatické rázové utahováky. Elektrické rázové utahováky jsou k dispozici v různých velikostech a výkonech a s kabelem nebo bez něj.

✔️ Akumulátorové rázové utahováky mají výkonnou dobíjecí baterii. Snadno se s nimi manipuluje a jsou k dispozici s různými kapacitami baterií, a tedy i úrovněmi výkonu. Akumulátorové rázové utahováky jsou univerzální, tiché a umožňují efektivní práci.

✔️ Hydraulické rázové utahováky pracují s hydraulickým tlakem. Nabízejí vysoký krouticí moment, ale jsou také poměrně těžké a méně praktické než rázové utahováky s akumulátorem nebo elektrickým pohonem.

 

Důležitá kritéria při nákupu rázového utahováku

Při nákupu rázového utahováku je třeba zvážit určité faktory. 

✔️ Krouticí moment

✔️ Otáčky

✔️ Hmotnost 

✔️ Ergonomie

 

Krouticí moment udává, jak velká síla je zapotřebí k otáčení předmětu kolem osy. Čím vyšší je krouticí moment rázového utahováku, tím je nástroj výkonnější a účinnější. Pro výměnu pneumatik se proto doporučuje rázový utahovák s vysokým točivým momentem.

 

Volnoběžné otáčky udávají rychlost otáčení rázového utahováku. Vysoké volnoběžné otáčky umožňují obzvláště rychlé utahování matic, šroubů a vrutů. Pro rychlost je rozhodující také počet úderů. Udává, jak často rázový utahovák udeří za minutu. Čím vyšší je počet úderů, tím rychleji a efektivněji rázový utahovák pracuje.

Důležitou roli hraje také hmotnost a velikost modelu. S lehkými rázovými utahováky se snadno manipuluje a jejich přeprava není složitá. Pro delší práce se proto doporučuje malý a lehký rázový utahovák. Pro velké projekty, které vyžadují výkonnější nářadí, mají často větší smysl velké rázové utahováky.

 

Neměla by se zanedbávat ani ergonomie, která je pro bezpečnou a pohodlnou práci nezbytná. Rázový utahovák by proto měl být ideálně ergonomicky tvarovaný a měl by pohodlně sedět v ruce. 

 

Srovnání rázových utahováků

V našem testu akumulátorových rázových utahováků jsme se rozhodli najít nejlepší akumulátorový rázový utahovák. Za tímto účelem jsme porovnali různé modely z hlediska výkonu, kvality, spolehlivosti, životnosti a poměru ceny a výkonu. Mezi nejznámější výrobce kvalitních rázových utahováků patří Makita, Bosch, DeWalt a Milwaukee. Nabízejí rázové utahováky s různými funkcemi v různých cenových relacích. Podívali jsme se na následující čtyři modely:

✔️ DeWALT DCF922N-XJ akumulátorový rázový utahovák

✔️ Akumulátorový rázový utahovák Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X

✔️ Akumulátorový rázový utahovák Makita DTW700Z Li-ion LXT 18V

✔️ Akumulátorový rázový utahovák Bosch GDS 18V-300

 

Test aku rázových utahováků - srovnání nejlepších rázových utahováků

 

1. Aku rázový utahovák DeWALT DCF922N-XJ

Akumulátorový rázový utahovák DeWALT DCF922N-XJ je kompaktní a lehký model, který je ideální pro použití ve stísněných prostorách.  Rázový utahovák se pohodlně drží v ruce a umožňuje velmi rychlé povolování a utahování šroubů. LED světlo zajišťuje optimální osvětlení pracovního místa.

deWalt razovy utahovak

Technické údaje: 

  • Napětí baterie 18 V

  • Maximální krouticí moment (nM): 406

  • Maximální rychlost rázu: 3 550

  • Maximální volnoběžné otáčky (ot/min): 2250

  • Držák nástroje: ½ palce čtvercový s aretační kuličkou

  • Hmotnost: 1,1 kg

 

Výhody:

Váha: 1,5 kg

+ Kompaktní, lehký rázový utahovák 

+ Tichý a snadno ovladatelný

+ LED ovládání

+ Cenově dostupný model

 

Nevýhody: 

- Dodává se bez baterie a nabíječky, ale ty lze snadno dokoupit zvlášť 

 

2. Aku rázový utahovák Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X

Akumulátorový rázový utahovák Milwaukee M18 FMTIW2F12-0X je ideální, pokud potřebujete výkonný model pro těžko přístupná místa. Nástroj DRIVE CONTROL™ umožňuje flexibilně přepínat mezi různými nastaveními točivého momentu. Rázový utahovák pohodlně padne do ruky a umožňuje inteligentní a přesnou práci.

Milwaukee razovy utahovak

Technické údaje: 

  • Napětí akumulátoru 18 V

  • Maximální krouticí moment (nM): 745

  • Maximální rázové otáčky: 3 100 (3. rychlostní stupeň)

  • Maximální volnoběžné otáčky (ot/min): 1325 (4. rychlostní stupeň)

  • Držák nástroje: ½ palce se čtyřhranem a pojistným kroužkem

  • Hmotnost 2,3 kg

 

Výhody: 

+ Lehký a všestranný rázový utahovák

+ Obzvláště výkonný a odolný

+ DRIVE CONTROL™ pro snadnou regulaci otáček a točivého momentu

+ Velmi dobré osvětlení pracovního prostoru pomocí LED světla

+ Kompatibilní s produktovou řadou MILWAUKEE®-M18™

 

Nevýhody:

 - Součástí dodávky není akumulátor a nabíječka

 

3. Aku rázový utahovák Makita DTW700Z Li-ion LXT 18V

S aku rázovým utahovákem Makita DTW700Z Li-ion LXT 18V získáte výkonný model s velmi vysokým točivým momentem. Výkonný akumulátorový rázový utahovák má různé režimy šroubování a bezkartáčový motor pro dlouhou životnost.

Makita razovy utahovak

Technické údaje:

  • Napětí akumulátoru: 18 V

  • Maximální točivý moment (nM): 700

  • Maximální otáčky příklepu: 2 700 (4. rychlostní stupeň)

  • Maximální volnoběžné otáčky (ot/min): 2200 (4. rychlostní stupeň)

  • Držák nástroje: ½ palce čtvercový s aretační kuličkou

  • Hmotnost 2,1 kg

 

Výhody: 

+ Obzvláště silný a výkonný

+ Velmi vysoký krouticí moment

+ Funkce automatického zastavení 

+ velmi dobrý poměr ceny a výkonu

 

Nevýhody:

 - Malá tlačítka 

- součástí dodávky není baterie a nabíječka

 

4. Aku rázový utahovák Bosch GDS 18V-300

Aku rázový utahovák Bosch GDS 18V-300 je dodáván v kompaktním a lehkém provedení pro snadnou manipulaci. Model má robustní konstrukci a vysoký výkon, který umožňuje rychlou a efektivní práci. Integrované LED světlo usnadňuje přesnou práci v tmavých prostorách.

bosch razovy utahovak

Technické údaje:

  • Napětí akumulátoru: 18 V
  • Maximální točivý moment (nM): 300
  • Maximální rychlost úderu (bpm): 3500
  • Maximální volnoběžné otáčky (ot/min): 2400
  • Držák nástroje: ½ palce vnější čtyřhran
  • Hmotnost: 1,3 kg

 

Výhody: 

+ Lehký a kompaktní rázový utahovák

+ Robustní a výkonný

+ Automatické uvolnění šroubu (ABR) zabraňuje vypadnutí matice

+ výkonné LED světlo 

 

Nevýhody:

 - součástí dodávky není baterie a nabíječka

- ideální pro soukromé použití, chybí výkon pro větší a delší práce

 

Srovnání a test aku rázových utahováků

Rázové utahováky jsou k dispozici v různých verzích a s různými technickými vlastnostmi. Aku rázové utahováky jsou obzvláště všestranné, snadno použitelné a výkonné. Makita, Bosch, DeWalt a Milwaukee nabízejí vynikající modely, které jsou vhodné pro různé oblasti použití. Který z nich je vaším osobním vítězem testu akumulátorových rázových utahováků, samozřejmě závisí na vašich osobních potřebách a očekáváních. Zde představené modely DeWALT a Milwaukee jsou vhodné zejména pro práci v těžko přístupných místech a stísněných prostorech. Model Makita je obzvláště výkonný a ideální pro dlouhodobou práci. Rázový utahovák Bosch je ideální pro šroubování a výměnu pneumatik v domácnosti.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.