Navrhování malého balkonu: Nápady a tipy pro maximální útulnost

06.05.2024, Aktualizováno: 12.06.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

I malý balkon může díky správným nápadům poskytnout maximální útulnost. Než však začnete přemýšlet o vybavení malého balkonu, změřte si ho pomocí správné měřicí techniky. To vám umožní odhadnout, kolik místa je k dispozici pro balkonový nábytek a další dekorativní prvky. Shromážděte nápady, jak byste chtěli malý balkon později využít.

 

matka sedi s ditetem na balkone

 

Nápady pro malý balkon: Balkonový nábytek pro malý prostor

Výběr praktického a prostorově úsporného nábytku pro malý balkon

Je váš balkon poměrně malý? Nemusíte však dělat kompromisy na úkor pohodlí nebo útulnosti. Chcete přece trávit volná odpoledne, víkendy nebo i krátkou dovolenou odpočinkem na balkoně s šálkem kávy nebo čaje. Proto byste měli dát přednost stylovému nábytku. Aby se váš malý balkon nepropadl do chaosu, rozhodněte se pro praktický skládací nábytek.

Multifunkční nábytek pro větší flexibilitu

Když jej nepoužíváte, můžete jej složit a uložit, abyste ušetřili místo. Kromě skládacích židlí existují také skládací a závěsné stoly a malé zahradní lavičky. Skládací stůl nabízí velké pohodlí. Ušetřete místo na malém balkoně tím, že skládací stolek připevníte přímo na stěnu nebo zábradlí balkonu. Skládací židle lze také používat flexibilně, protože je postavíte pouze v případě potřeby.

Dalším nápadem pro váš úzký balkon jsou závěsné židle. Připevňují se k hornímu stropu balkonu a nevyžadují žádný stojan. Když závěsné křeslo nepoužíváte, jednoduše ho sejměte z háčku a automaticky získáte více místa na svém malém balkoně.

 

Slecna sedi ve vejci a ma kocku v naruci

 

Nápady pro úzký balkon: Řešení úložného prostoru

Pokud se chcete na svém malém balkoně dostat ke svému lehátku, aniž byste museli nejprve přelézat různé předměty, musíte si svou venkovní oázu pohody uspořádat.

V ideálním případě byste měli použít

  • Vysoké police s malou hloubkou
  • Rohové police
  • koše a krabice, které lze skládat do sebe
  • Skládací nebo závěsný stolek k zábradlí
  • Lavičku s úložným prostorem
  • Úložný prostor pod lavicí
  • Nástěnné police na postavení nebo zavěšení

Vysoká police s nízkou hloubkou

Volný úložný prostor na malém balkoně můžete ideálně využít pomocí vysoké policové jednotky s nízkou hloubkou. Díky četným policím můžete využít volný prostor až ke stropu balkonu.

Rohové police pro malý balkon

Rohové police mají na malých balkonech mnohem větší potenciál, než si možná myslíte. Kompaktní rohové police ve svislé nebo závěsné verzi vytvářejí dostatek úložného prostoru. Závěsné rohové police jsou ideální pro připevnění přímo k balkonovému zábradlí. Vizuálně jsou téměř nenápadné, protože rohové police mizí v rozích balkonu. O něco vyšší police lze využít také jako úložný prostor pro knihu nebo chytrý telefon.

Koše a bedny, které se stohují jedna do druhé

Pokud nechcete na malý balkon umístit polici, je lepší použít stohovatelné koše nebo bedny. Pokud tyto prvky umístíte do rohu balkonu, nabídnou dostatek úložného prostoru. Předem si naplánujte jejich obsah, abyste nemuseli bedny ze stohu neustále vyndávat, abyste dosáhli na krabici pod nimi.

 

kose a bedny na balkone

 

Skládací nebo závěsný stolek na zábradlí malého balkonu

Pokud bydlíte v menších místnostech, jistě znáte problém s hledáním vhodného místa pro předměty. Podobná situace je i na úzkém balkoně. Chcete-li i tak vytvořit odkládací plochu, připevněte na zábradlí balkonu závěsný stolek. Umístěte na něj smartphone, tablet nebo notebook vedle kávového servisu.

Lavička s přiloženým úložným prostorem

Lavička, do které můžete v případě potřeby něco uložit, je na úzkém balkoně pohodlným sedacím prvkem. Pořiďte si pouze lavičku odolnou proti povětrnostním vlivům a vodě, aby vydržela i drobné dešťové přeháňky. Můžete do ní uložit deky, polštáře, svíčky a další drobné předměty.

Úložný prostor pod sedákem lavice

Pokud vámi vybraná lavice postrádá úložný prostor, který je součástí dodávky, můžete ji dovybavit boxy nebo zásuvkami. K tomu je zapotřebí sedák lavice s dostatečnou světlou výškou.

Nástěnné police na postavení nebo zavěšení

Nástěnné police nabízejí větší pohodlí na malých balkonech. Další úložný prostor vznikne, pokud na balkonovou stěnu namontujete několik desek nad sebe. Nástěnné police nabízejí dostatek prostoru pro předměty odolné proti povětrnostním vlivům, které často potřebujete. Je zde také prostor pro menší rostliny.

Chytře zkombinujte úložný prostor a dekoraci

Různé prvky úložného prostoru lze zútulnit nejrůznějšími dekoracemi. Pro větší pohodlí umístěte například na lavice několik polštářů na opěradla a sedáky.

Kromě funkce úložného prostoru můžete využít také závěsné a rohové police, které poskytnou nový domov rostlinám nebo jiným dekorativním prvkům, jako jsou sběratelské hrnky, malé panenky nebo vázy.

Bez vrtání: Nápady na prostorově úspornou výsadbu pro malé balkony

Na úzkých a dlouhých balkonech použijte rostliny pro zlepšení atmosféry. Chcete-li ušetřit místo, přesuňte rostliny nahoru. Praktické je zaplnit nástěnnou polici květináči s bylinkami nebo použít závěsné koše.

Vytvořte zelené plochy pomocí květinových truhlíků a květináčů na zábradlí

Květináče a truhlíky můžete snadno připevnit na balkonové zábradlí nebo je umístit na žebříkové či schodišťové police. Podle svého individuálního vkusu se můžete rozhodnout, zda použijete zeleninové, okrasné nebo bylinkové rostliny. Důležité je zohlednit orientaci vašeho balkonu. Některé rostliny potřebují stín, jiné naopak hodně slunce.

Rostliny můžete připevnit k balkonovému zábradlí ve vhodných balkonových truhlících bez vrtání. Závěsné koše jsou v současné době v módě. Připevníte-li je přímo ke stropu balkonu, budou vám rostliny viset dolů. Zavěšené listy vás pohladí po hlavě a vytvoří atmosféru jako v džungli.

 

ruzove kytky v truhliku

 

Vertikální zahrada: Oáza pohody ve výšce

Na malých, velmi úzkých balkonech je nejlepší navrhnout kratší strany. Vytvořte rostlinnou stěnu, aby rostliny nebyly tak objemné. Rostlinná stěna také opticky zvětší úzké balkony. Díky různým ručním nářadím se obejdete bez vrtání.

Vertikální zahradu můžete vytvořit například pomocí starého dřevěného žebříku. Na schůdky umístěte květináče nebo vázy. Velmi atraktivní vizuální variací je zavěšení rostlin v hliněných květináčích na sebe. Vznikne tak dojem, že se rostliny vznášejí ve vzduchu.

Zařízení malého balkonu: Textilie a dekorace ho zvětší

Zvětšete svůj malý, úzký balkon, aby vypadal větší. S pomocí široké škály dekorací.

Šikovně používejte barvy a vzory

Pokud chcete z malého balkonu vytvořit útulnou oázu, máte obecně velký úkol při výběru vzorů a barev. Barvy hrají rozhodující roli při zútulňování malých balkonů. Šikovným použitím barev můžete dosáhnout optického zvětšení malých balkonů. Používejte nejlépe přírodní, světlé barvy. U textilií, jako jsou polštáře nebo koberce, je nejlepší volit jemné vzory. Tato volba vytvoří větší vizuální prostor.

Venkovní koberce a polštáře vytvoří útulnou atmosféru

Venkovní koberce jsou zpravidla vyrobeny z materiálů, které jsou odolné vůči nečistotám a vlhkosti. Ve většině případů se jedná o plochý, hustě tkaný polypropylen, příležitostně kombinovaný se syntetickým latexem. Díky tomu můžete odolný venkovní koberec bez problémů čistit.

Venkovní koberce, polštáře a rohožky zútulní váš malý balkon. I když slunce váš venkovní koberec ještě neohřálo, přesto ucítíte příjemné teplo na nohou. Získáte tak měkkou pochozí plochu, po které můžete chodit i naboso.

Polštářky představují snadný způsob, jak proměnit váš balkonový salonek v útulnou idylku. Umístěte na sedací nábytek pohodlné polštáře a možná si pořiďte měkkou deku, abyste se mohli za méně teplých večerů zachumlat.

 

bezove polstare na gauci

 

Závěr: Návrh malého balkonu

Pomocí polštářů, venkovních koberců a multifunkčního sezení můžete na malém úzkém balkoně vytvořit útulnou atmosféru. Rohové a nástěnné police vytvoří úložný prostor a umožní vertikální zahradničení. Textilie a polštáře vytvoří útulnou atmosféru. Závěsné koše, nástěnná výsadba a různé dekorativní prvky promění malé balkony ve skutečné oázy pohody.

Díky kreativním nápadům se malý balkon zdá být větší. Nejlepší čas začít s úpravou malého balkonu je na jaře. Nejlepší je začít s úpravou malého balkonu ihned!

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.