Nápady pro tvorbu předzahrádky

01.10.2024, Aktualizováno: 04.10.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Design vaší předzahrádky hraje zásadní roli, protože dává kolemjdoucím první dojem o vaší zahradě a také odráží vaši osobnost. Pokud je vaše předzahrádka atraktivně navržena, zvyšujete tím také svůj pocit pohody: vytváříte příjemnou atmosféru. Dobře navržené předzahrádky nabízejí různé výhody, jako je například snadno dostupný přístup k domu, úložný prostor pro jízdní kola nebo úložné boxy na odpadky a také atraktivní zástěna soukromí. Vložte do předzahrádky své vlastní nápady a vyberte si rostliny, které kvetou po celý rok, abyste vylepšili vzhled předzahrádky. Významně tak přispějete i k biodiverzitě, protože kvetoucí předzahrádky lákají hmyz a včely.

Malá předzahrádka s kvetoucími rostlinami před domem s modrými dveřmi a opřeným kolem.

Jak navrhnout předzahrádku: Inspirace pro každý dům

Díky našim nápadům pro tvorbu předzahrádky můžete svou zahrádku u domu udělat funkční a atraktivní. Styl předzahrádky je zásadní a měl by být zvolen tak, aby ladil s architekturou domu. Do staršího domu se proto hodí spíše romantické květiny pro předzahrádku, venkov připomínají růže, kvetoucí keře a menší stromy pro předzahrádku. Na druhou stranu je nejlepší zdůraznit jasné linie moderní architektury a tyto linie v předzahrádce opakovat. Toho lze dosáhnout jasně oddělenými záhony v geometrickém designu, které doplní pomalu rostoucí keře, vhodné květiny a stromy v předzahrádce, které dodají zahradě eleganci.

Inspirace pro příjemný a funkční prostor v předzahrádkách u domu 

Díky našim nápadům pro tvorbu předzahrádky můžete vytvořit funkční a přitažlivý vstup, pokud budete věnovat trochu pozornosti následujícím tipům:

  1. Dekorace: Použijte různé dekorativní prvky, které dodají vaší předzahrádce individuální nádech. Vhodné jsou zejména zvonkohry, sochy a ptačí budky. Nezapomeňte dekorace obměňovat podle ročních období, aby byla předzahrádka vždy zajímavá.
  2. Vybírejte keře a květiny, které kvetou po celý rok, jako jsou hortenzie, levandule nebo růže, které navíc nádherně voní. Nezapomínejte je pravidelně stříhat zahradnickými nůžkami, aby si udržely tvar.
  3. Posezení: Několik židlí nebo malá zahradní lavička promění předzahrádku v útulné místo, kde si každý může příjemně odpočinout.
  4. Provedení cestiček: Ideální je použít na cestičky dřevo, štěrk nebo dlažební kostky, které vytvoří přehledné cesty ke vchodu do domu. Kromě úhledného vzhledu to zajistí také větší bezpečnost při nepříznivých povětrnostních podmínkách.
  5. Osvětlení: LED lampy nebo solární osvětlení u vchodu do domu a podél chodníků zajistí bezpečnost ve tmě a zároveň přispěje k příjemné atmosféře.
  6. Praktické prvky: Myslete na praktické aspekty, díky nimž bude předzahrádka vypadat úhledně a funkčně. Mezi ně mohou patřit stojany na kola nebo kryty na odpadkové koše.
  7. Soukromí: Ideálním prvkem soukromí je začlenění stěny domu výsadbou popínavých rostlin nebo živého plotu. Zároveň můžete pomocí zelených stěn vytvořit v předzahrádce živou atmosféru.

Bílé venkovské stavení s doškovou střechou, obklopené bujnou zahradou plnou zeleně a květin.

Předzahrádky: Inspirace pro moderní design 

Moderní předzahrádka, která se obvykle vyznačuje velkými okrasnými keři a malými stromy, je ideální pro moderní domy. Při výběru dbejte na výšku keřů, aby zcela nezastínily ostatní rostliny. Velmi oblíbené jsou japonský javor a kulovitý javor. Malé keře lze snadno udržovat pravidelným zastřihováním pomocí nůžek na živý plot. Čím níže je zastřihnete, tím silněji rostliny porostou. Stálezelené keře a nízké zimostrázové živé ploty se velmi dobře hodí do moderních předzahrádek. Opadavým keřům se vyhněte, protože v zimních měsících nemají listy.

Nápady pro tvorbu moderní minimalistické předzahrádky

  • Použijte přírodní materiály, jako je beton, dřevo, přírodní kámen nebo štěrk. Kamenné dlažební desky čtvercových nebo obdélníkových tvarů vytvoří v předzahrádce moderní, neokázalý vzhled. Díky moderním kamenným deskám se údržba a práce na zahradě omezí na minimum. Pomocí zahradní lavičky nebo rostlin v květináčích můžete design předzahrádky obohatit o barevné akcenty a dodat jí trochu relaxace. Štěrkový záhon také nevyžaduje velkou údržbu; umístěte pod něj speciální obruby, aby se do půdy nedostal plevel. Pro větší kontrast je pro ohraničení záhonu ideální kombinace žulových kostek a bílých štěrkových kamenů. Poněkud chladnou barevnou paletu zjemníte přidáním zelených okrasných trav, například kostřavy medvědí, a stálezelených trvalek.
  • Moderní osvětlení: Osvětlete předzahrádku solárními lampami, zemními světly nebo reflektory, které vytvoří příjemnou atmosféru. Výhodná je kombinace světla a detektorů pohybu, například u vchodových dveří a garáže, které lze dosáhnout praktickými nástěnnými svítidly nebo LED světly na sloupcích. Efektová bodová světla lze použít k vytvoření akcentů osvětlením zahradních soch nebo vodních prvků. Kromě úspory energie lze solární glóbusy využít také jako dekorativní prvky a umístit je po celé předzahrádce.
  • Minimalistické dekorace: Zvolte několik efektních prvků, jako jsou stylové květináče nebo moderní sochy, a vyhněte se přílišnému množství ozdob. Moderní zástěny zaručují soukromí a zároveň podtrhují minimalistický styl předzahrádky.

Nápady pro nenáročnou předzahrádku u domu

Existují dva faktory, které činí předzahrádky u domu náročnými na údržbu: neustále rostoucí plevel a trávník náročný na údržbu. Chcete-li využít výhod předzahrádky s nízkými nároky na údržbu, minimalizujte množství trávníku a plevele položením speciální fólie proti plevelu a vysazením rostlin s nízkými nároky na údržbu, jako jsou stále zelené dříny, jeřáby a habry. Pro inspiraci jsme pro vás připravili několik nápadů na předzahrádku s nízkými nároky na údržbu:

  • Například podél vchodu vysázejte třešňový vavřín a stálezelenou cesmínu. O letní moře květin se postarají rostliny, jako jsou kulovité hortenzie a macešky. Černá třešeň zaujme svými černo červenými plody a bílými jarními květy. K jejím nohám vysázejte nenáročný zimostráz a penízovku. Habrové keře v kombinaci s modřínem nebo robinem vytvářejí vynikající zástěny soukromí. Pokud v domě žijí děti, nezapomeňte do něj zakomponovat malý dětský koutek.
  • Jako materiály nenáročné na údržbu pro posezení a ohraničení chodníků doporučujeme plevelné rouno a nenáročné desky z přírodního kamene. Kameny a štěrk jsou obzvláště nenáročné na údržbu a navíc poskytují vynikající kontrast k výsadbě. Abyste udrželi půdní vlhkost a zabránili růstu plevele, měli byste půdu pravidelně mulčovat. Užitečné jsou také časově nenáročné zavlažovací systémy, které zároveň zajistí stálý přísun vody pro vaše rostliny.

Zahradní branka obklopená zelení a kvetoucími rostlinami.

Závěr: Jak na předzahrádku u domu

Zvolte správné materiály a rostliny, abyste vytvořili předzahrádku nenáročnou na údržbu, která bude stejně atraktivní jako krásná. Využijte naše nápady na předzahrádky a přizpůsobte je svým individuálním představám. Cestičky a záhony lze snadno vymezit pomocí přírodních materiálů, jako je štěrk nebo desky z přírodního kamene. Vodní prvky a minimalistické sochy - ideálně nenápadně osvětlené - vytvoří v předzahrádce vizuálně působivý vzhled. Robustními rostlinami pro předzahrádku nenáročnou na údržbu jsou půdopokryvné rostliny, stálezelené trvalky a keře, například okrasné trávy, které navíc kvetou po celý rok. Kombinací různých rostlin nenáročných na údržbu můžete z předzahrádky vytvořit zelenou oázu pohody.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.