Nápady na výzdobu balkonů: Tipy pro útulnou venkovní atmosféru

06.05.2024, Aktualizováno: 24.06.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

I když nemáte zahradu, nemusíte přijít o možnost relaxace po dlouhém dni v práci. Dobrá relaxace začíná u krásně zařízeného balkonu. Různé dekorace působí na naše smysly, což nám pomáhá relaxovat. Například zvonkohra, kterou jemně profukuje vítr, zajistí relaxační chvíle. Necháme se vtáhnout dovnitř krásnými zvuky, ztratíme kontakt s naším stresujícím okolím a uvolníme se.

Abyste si na svém balkoně mohli skutečně odpočinout, představujeme vám několik nápadů na balkonové dekorace.

 

Pohovka se zelenými polštáři a stůl na balkoně

 

Nápady na vylepšení balkonu: jednoduché změny s velkým dopadem.

V ideálním případě byste měli začít modernizací svého balkonu. Dodejte mu svěží vzhled tím, že přemalujete stěny a poté zkrášlíte podlahu balkonu. Využijte této příležitosti a dodejte svému balkonu moderní vzhled. Toho snadno dosáhnete pomocí nových balkonových desek. Ty nainstalujte jako první, než začnete natírat stěny balkonu. Pokud se rozhodnete pro hliníkové desky, nemusíte stěny ani natírat. Pokud si naopak chcete ponechat stará balkonová prkna a jednoduše jim dát nový nátěr, postupujte následovně:

  • Nejprve odstraňte rez a nečistoty ze všech povrchů, které pak opatříte novým nátěrem. Na čistém povrchu bude barva lépe přiléhat.
  • V dalším kroku odstraňte starý nátěr. V ideálním případě použijte brusný papír s různou zrnitostí. Zvláštní pozornost věnujte rohům, hranám a dalším těžko přístupným místům.
  • Připravte povrch, který má být natřen. Abyste zabránili tomu, že stříkance barvy zkazí výsledek, pečlivě zakryjte plochy kolem podlahy.

Po zaschnutí barvy opatrně odstraňte všechny kryty a začněte s údržbou a čištěním podlahy balkonu. K tomu je nejlepší použít parný čistič na podlahy. Velmi vhodné jsou čisticí prostředky značky Kärcher.

 

Moderní výzdoba balkonu: vytvořte si osobní oázu klidu

Mnoho balkonů má atraktivní zábradlí, které zabraňuje jejich pádu. Stále jste však v zorném poli zvědavých pohledů kolemjdoucích nebo sousedů. Pro větší soukromí si nainstalujte zástěnu. Pokud chcete instalovat i ochranu před povětrnostními vlivy, doporučujeme balkonové obložení. Balkonové obložení vám přinese několik výhod:

Snadná instalace

● ochrana soukromí bez záhybů

● barvy odolné proti světlu

● ochrana proti větru odolná proti roztržení

● ochrana proti UV záření

● ochrana proti povětrnostním vlivům chráněná proti vodě

● ochrana soukromí odolná proti povětrnostním vlivům

● vizuálně funkční do interiéru i na fasádu

Pro balkonová zábradlí neexistují standardní rozměry, takže máte možnost přizpůsobit si moderní balkonovou výzdobu na míru.

V létě je skvělým nápadem nafukovací bazén pro osvěžení na větším balkoně. Je to skvělý nápad na balkonovou dekoraci nejen pro děti, ale i pro dospělé, aby se v letních vedrech ochladili.

 

Nápady na výzdobu stěn a zábradlí pro váš balkon.

Existují různé nápady na výzdobu stěn a zábradlí vašeho balkonu. Máme pro vás několik tipů:

  • Květiny a další rostliny

Vnější stranu balkonu snadno zkrášlíte květinami nebo rostlinami. Na jedné straně vypadají květinové truhlíky na balkonovém zábradlí velmi atraktivně. Na druhé straně pomohou balkon osvěžit závěsné rostliny nebo vertikální bylinková zahrádka. Máte rádi kaktusy? Pokud ano, budou na vašem balkoně skvěle vypadat sukulenty v malých nástěnných vázách.

  • Dekorativní prvky

Vyberte si nástěnné dekorace, jako jsou slaměné klobouky nebo doma vyrobené dekorace, které zkrášlí váš balkon. Individualitu dodají také zvonkohry, které vám pomohou relaxovat.

  • Nábytek

Ozdobte podlahu balkonu a umístěte na něj útulný nábytek. Sedací a odpočinkový nábytek ozdobte vhodnými textiliemi a pohodlnými polštáři. Vytvořte si co nejútulnější venkovní obývací pokoj.

  • Styl

Zvolte si pro svůj balkon specifický styl. Inspirujte se z různých zdrojů nebo si jednoduše sestavte vlastní mix na míru.

  • Barva stěn

Jednoduchým nápadem, jak zkrášlit svůj balkon, je barva. Zvolte barvu, která ladí s fasádou a nepřitahuje příliš pozornosti.

 

Další nápady na výzdobu stěn a zábradlí pro váš balkon

Existují také dekorace pro váš balkon, které nezaberou mnoho místa. Začíná to podlahou na balkoně. K vytvoření útulné atmosféry stačí venkovní koberec. Umělý trávník však vypadá velmi dobře i jako podlahová krytina na balkon.

Balkonové zábradlí můžete zkrášlit mimo jiné světelným řetězem, který vytvoří okouzlující atmosféru. Krásně vypadají také rostliny v balkonových truhlících. Nevyžadují žádný další prostor a lze je snadno připevnit k zábradlí.

 

světelný řetěz omotaný kolem balkónového zábradlí

 

Na menší balkon stačí přidat pěknou bistro soupravu, skládací nábytek a kulatý stolek.

Pro přírodní zástěnu soukromí použijte bambusové nebo proutěné rohože. Ty můžete snadno připevnit přímo k balkonovému zábradlí pomocí stahovacích pásků. Jednoduchými prostředky můžete ozdobit i balkonovou stěnu, a to připevněním úzkých polic pomocí správného nářadí. Útulnou atmosféru na balkoně vykouzlí také závěsné dekorace.

 

Nápady na zkrášlení balkonu: boho dekorace

Zkrášlete si balkon v boho stylu pomocí našich nápadů. Pokud chcete svůj balkon zútulnit ve stylu boho, využijte především textil. Zda se rozhodnete pro neutrální nebo barevné textilie, je na vás. K vytvoření útulného vzhledu však budete potřebovat různé deky a polštáře.

Dřevěné bedny jsou vynikajícím materiálem, pokud chcete vytvořit levný balkonový nábytek. Lze tak vytvořit poličku na rostliny nebo malý odkládací stolek.

 

dřevěné bedny a koše na balkoně

 

Nábytek lze vyrobit z přírodních materiálů nebo upcyklovat. Praktické je použít palety na boho obývák nebo jako pohovku. Z palet si můžete postavit vlastní venkovní nábytek podle vlastních představ. Vznikne tak nábytek, který málokdo jiný vlastní.

Na boho balkoně by samozřejmě nemělo chybět závěsné křeslo nebo houpací síť. Jsou prostorově nenáročné, útulné a vyrobené z přírodních materiálů, jako je bambus, dřevo a ratan. Dalšími materiály přírodního původu, které na boho balkonech často nacházíme, jsou sisal a juta.

 

Žena s kočkou v nářučích sedící v závěsném křesle

 

Ozdobte svůj balkon: Přidejte osobní nádech

Při výzdobě balkonu přidejte osobní nádech. Tím se odlišíte od ostatních balkonů v okolí. Vyrobte si například vlastní nábytek do obývacího pokoje. Snadno to zvládnete s použitím palet. Z palet si také můžete postavit stylový konferenční stolek. Stačí pod něj přidat kolečka, abyste ho mohli umístit na správné místo. Jako odkládací plochu použijte skleněnou desku, která se snadno čistí a je poměrně stabilní. Z palet můžete postavit i pohovku na balkon. Stačí palety naskládat na sebe.

Na podlahu balkonu použijte umělý trávník nebo venkovní koberec. Můžete si také snadno a rychle vyrobit vlastní dekorace. Například ze starých hrnců na vaření udělejte květináče. Z dřevěných prvků, starých lžic nebo bambusových tyček si sami vyrobte krásnou zvonkohru. Pokud chcete na balkoně sušit oblečení po osvěžující koupeli, budete potřebovat prádelní šňůru. Jednoduše si ji vyrobte sami. Na balkoně je dokonce povoleno grilovat. Máme pro vás to správné příslušenství pro grilování.

 

Jídlo na grilu a v pozadí lidi na balkoně

 

Vyzdobte si balkon na Vánoce

Jakmile přijde zima, začneme zdobit své domovy. I vy si můžete vyzdobit balkon na Vánoce. K tomu potřebujete vánoční ozdoby odolné proti povětrnostním vlivům. Přečtěte si naše nápady, jak vyzdobit balkon na Vánoce.

Smrkové a jedlové větve v kombinaci s pohádkovými světýlky zkrášlí vaše balkonové zábradlí během vánočního období. Připevněte je k balkonovému zábradlí pomocí stahovacích pásků. Balkon můžete také ozdobit velkými věnci nebo květinovými vazbami ozdobenými červenou mašlí. Mašle bude přitahovat pozornost kolemjdoucích.

Kromě LED pohádkových světel zajistí atmosférické osvětlení balkonu ve tmě i malé lucerničky a bouřkové lucerny. Přes den jsou ozdobným lákadlem čajové svíčky umístěné například na balkonovém stole.

 

Závěr: nápady na výzdobu balkonu

Balkón si můžete zkrášlit v každém ročním období pomocí různých dekorativních prvků. Ať už se jedná o kutilský nábytek, závěsné dekorace nebo nástěnné dekorace - nápadů je spousta. Neváhejte a proměňte svůj balkon ve skutečnou oázu pohody.

 

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.