Kdy a jak stříhat olivovník?

24.09.2024, Aktualizováno: 04.10.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Pokud se chystáte stříhat olivovník, měli byste zvážit několik klíčových faktorů, které vám vysvětlíme v tomto článku. Existují dva různé způsoby stříhání olivovníku - jako okrasné rostliny a jako užitkové rostliny. V prvním případě jde o udržení zdravotního stavu rostliny, přičemž je možné i tvarování. Pokud chcete olivovník stříhat jako užitkovou rostlinu, je hlavním cílem dosáhnout vysokého výnosu plodů.

Ruka držící větvičku olivovníku s malými olivami.

Proč je stříhání olivovníku důležité?

Zajímá vás, zda je nutné olivovník stříhat? Je to vůbec nutné? Ano, protože stříhání má mnoho výhod pro jeho růst a zdraví. Konkrétně se jedná o tyto výhody:

  • Podpora růstu

Odstranění nemocných nebo odumřelých větví umožňuje olivovníku soustředit energii na růst zdravých větví.

  • Tvarování

Správný střih vám pomůže dosáhnout požadované struktury a tvaru olivovníku. Tím se zlepší nejen růst, ale také produkce plodů a fotosyntéza.

  • Zvýšení výnosů

Pravidelný střih olivovníku zvýší produkci plodů, protože strom investuje více energie do jejich vývoje.

  • Lepší cirkulace vzduchu

Dobře prostříhaný strom umožňuje lepší cirkulaci vzduchu, což snižuje riziko výskytu škůdců a houbových chorob.

  • Vyšší propustnost světla

Prostříhání olivovníku zajišťuje rovnoměrné rozložení slunečního světla, což vede k optimalizaci produkce plodů, fotosyntézy a celkového růstu stromu.

Chcete-li o olivovník pečovat a správně ho stříhat, zaměřte se na stříhání na jaře a vždy odstraňte suché větve. Prostříhávejte výhony, které rostou šikmo do koruny stromu, a odstraňujte svislé větve. V měsíci červnu je pro údržbu olivovníku nutný další řez. Při dobré péči a pravidelném prořezávání bude olivovník poskytovat vysoké výnosy a krásný tvar.

Kdy stříhat olivovník?

Podívejme se nyní na otázku, kdy stříhat olivovník. Samozřejmě záleží na jednak na tom, jak rychle olivovník roste. To, zda jej budete prostříhávat na podzim nebo na jaře, závisí na tom, zda mu dopřejete zimní odpočinek v interiéru, nebo jej necháte přezimovat venku. Nejvhodnější doba pro stříhání olivovníku je na jaře, jakmile jej vyjmete ze zimního úkrytu. Jarní řez totiž stimuluje růst nových výhonů. Při prořezávání olivovníku dodržujte následující termíny a typy řezu:

  • V lednu/únoru se provádí udržovací a tvarovací střih a zmlazovací střih.
  • Dvouletý střih v únoru/březnu u komerčních rostlin.
  • Na jaře v prvním až osmém roce růstu
  • Na konci června
  • Výchovný řez - vytváří produktivní korunu
  • Letní udržovací střih - odstraňuje škody způsobené pozdními mrazy

Pokud olivovník přezimuje venku, dbejte na to, aby nebyl vystaven mrazu. Olivovník byste měli prořezávat před rašením, konkrétně za slunečných, teplých, ale ne příliš horkých dnů. Tím snížíte stres, který je rostlině kladen. Střih olivovníku může být nutný také na podzim, zejména pokud se vodní výhony příliš rozrostly. Stromu pak odebíráte příliš mnoho energie. Kromě toho se podzimní prořezávání vyplatí, abyste snížili množství listí, což vám umožní lépe odhalit a ošetřit případné škůdce.

Olivová ratolest osvětlená zapadajícím sluncem na olivovníku.

Jak stříhat olivovník

Při stříhání olivovníku vždy používejte čisté a ostré nůžky a vyhněte se  použití pily která může strom poškodit. Chcete-li olivovník správně ostříhat, odstraňte všechny větve a větvičky, které přes zimu uschly, a nezapomeňte vystřihnout výhony rostoucí uvnitř koruny. Zkrácení převislých větví je nutné pouze v případě, že strom přes zimu mírně ztratil tvar.

Správné stříhání olivovníků: základní techniky

V závislosti na tom, čeho chcete s olivovníkem dosáhnout, existují různé techniky stříhání. Pro vytvoření husté koruny se rostliny v květináčích prořezávají ihned po zimní přestávce. Topiérové stromy se prostříhávají do tvaru. Pokud dáváte přednost ovocnému řezu, prostříhávejte diskovou korunu složenou z pěti hlavních větví. Střih by se měl provádět každý druhý rok. Pokud je váš olivovník starý několik let, omlaďte ho střihem, abyste zvýšili výnos. Vzhledem k tomu, že středomořský olivovník je k řezu velmi tolerantní, řezem těžko můžete udělat chybu.

Nejvhodnější doba pro prostříhávání olivovníku jako kontejnerové rostliny je na jaře, těsně po zimě. Za tímto účelem odstraňte všechny suché větvičky a odumřelé větve nebo je zkraťte na relativně krátké větve. Odstraňte také výhony, které rostou šikmo do středu koruny. Chcete-li dosáhnout hustšího růstu koruny olivovníku, seřízněte některé silné větve na krátké. Na začátku léta řez nových výhonů opakujte, aby se koruna dále větvila a zahušťovala. Na druhou stranu, pokud chcete olivovník pěstovat jako topárii, použijte nůžky na živý plot a vytvarujte stromek do požadované podoby. Další tvarovací střihy lze provést také kolem června.

Střih plodů olivovníku je o něco náročnější. Při řezu olivovníků se často provádí zahušťování kmene a koruny. Při řezu plodonosných větví dbejte na to, abyste ořezali pět pravidelně rozmístěných postranních větví, přičemž základny plodonosných větví musí být ve výšce přibližně 100 až 150 cm nad zemí. Odřízněte vedoucí výhon nad nejvyšší boční větví a mladé větve zkraťte na polovinu. Tím stimulujete tvorbu nových bočních větví. Výhony, které vyrostly do středu koruny nebo vertikálně, je třeba odstranit, aby se vytvořila lehká koruna. To vede k dobrému růstu květů a plodů a lepšímu dozrávání oliv.

Mladý olivovník se prořezává každé dva roky na přelomu února a března, přičemž se redukují výhony z předchozího roku a odřezávají se špičky hlavních a bočních větví, aby se vytvořily nové boční větve. V našich zeměpisných šířkách není radikální řez olivovníků běžný. Tato forma řezu olivovníků je nutná pouze v případě, že strom vykazuje odumřelé větve uvnitř koruny v důsledku nedostatečné péče. Radikální střih musí být proveden, aby olivovník mohl znovu vyrůst.

 Větvička olivovníku s nezralými olivami, pokrytá jemnými kapkami vody.

Závěr

Shrnutí

V našich zeměpisných šířkách se olivovníky raději pěstují v květináčích, aby lépe přečkaly zimu. Proto olivovníky v květináčích obvykle dorůstají do maximální výšky dvou metrů, pokud jsou pravidelně prořezávány. Nejvhodnější doba pro prořezávání olivovníku je těsně po přezimování v únoru nebo březnu. Další prořezávání nebo tvarování lze provádět v létě a na podzim. Pro dosažení maximální úrody plodů se vyplatí olivovník pravidelně prořezávat a ošetřovat. Pravidelné prořezávání také podporuje růst stromu. Takto se budete moci těšit z olivovníku po mnoho dalších let.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.