Kdy a jak stříhat bobkovišeň

10.09.2024, Aktualizováno: 07.10.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Jelikož se jedná o rychle rostoucí rostlinu, doporučuje se bobkovišeň, neboli třešňovitý vavřín, pravidelně stříhat. Tato rada platí jak pro jednotlivé rostliny, tak i pro živé ploty. Stříhání bobkovišně zajistí jeho zahuštění a prodlouží nádhernou dobu kvetení. Pokud stříháte jakýkoliv živý plot, budete potřebovat elektrické nůžky na živý plot. Při stříhání bobkovišně je však ideální je nepoužívat, aby nůžky nepotrhaly listy. Pokud je poškodíte, zežloutnou a opadají. Z tohoto důvodu jsou pro údržbu stálezelených keřů vhodnější mechanické nůžky na živý plot.

Větvička s bílými květy visící nad chodníkem.

Kdy stříhat bobkovišeň

Ideální doba pro střih bobkovišně je na jaře, než se na přelomu března a dubna objeví nové listy. Další vhodnou dobou pro střih bobkovišně je konec léta. Tehdy ihned po řezu vyrostou další malé výhonky, které ji dodají hustší vzhled. Bobkovišeň je také odolný proti radikálnějšímu řezu nebo vrcholovýmu řezu, takže květy a listy po něm znovu vyrostou.

Dávejte však pozor. Podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, je kácení stromů a keřů regulováno a může být omezeno zejména během období hnízdění ptáků a jiných živočichů. V tomto období, obvykle od 1. března do 31. srpna, je nutné kácení dřevin konzultovat s příslušnými orgány ochrany přírody. Platí to pro veřejné i soukromé pozemky. Ve Švýcarsku platí přísnější zákony. Od září 2024 se nesmí dovážet, prodávat ani darovatbobkovišeň, aby byla lépe chráněna biologická rozmanitost. Rostlina se totiž téměř nekontrolovatelně šíří, vytlačuje původní rostliny a vytváří ekologickou nerovnováhu. Jelikož jsou její rostlinné části jedovaté, hrozí nebezpečí pro zvířata i lidi.

Dbejte na to, abyste bobkovišeń neřezali během nočních mrazů, protože to může rostlinu poškodit. V ideálním případě byste měli se střihem bobkovišně počkat, až se teploty vrátí nad bod mrazu.

Jak bobkovišni správně stříhat

Bobkovišeň připomíná svými tmavě zelenými listy vavřín pravý. Od dubna do června vyrůstají drobné květy, které připomínají hrozen. Rostlina vytváří kulovité, černé plody. Chcete vědět, jak rychle roste bobkovišeň? Při dobré péči může rostlina dorůst až do výšky sedmi metrů. Jedná se o mrazuvzdorný keř, který snese teploty až -20 °C. Tuto rostlinu nenáročnou na údržbu lze snadno stříhat. Pokud ji na jaře seříznete, rostlina znovu vyroste.

Pojdme si tedy říci, jak správně stříhat bobkovišeň. Přečtěte si následující tipy. Bobkovišeň snese jakýkoli řez, ať už zkrátíte jen několik větví, nebo rostlinu drasticky zkrátíte. Rostlina i tak znovu vyroste. V ideálním případě byste měli při stříhání používat zahradnické nůžky, abyste neporanili listy. Vyhněte se prořezávání za slunečných dnů a vybírejte si suché dny, kdy je obloha mírně zatažená. Bobkovišeň vyžaduje volný řez, v takovém případě byste měli zahradnické nůžky umístit asi jeden až dva centimetry nad osu listů, abyste je nepoškodili. Pokud je rostlina napaden chorobou, umístěte rostlinu na tyč. To znamená, že ho budete stříhat téměř na úrovni země.

Při stříhání živého plotu bobkovišně musíte letos zkrátit nové výhony alespoň o polovinu. Dbejte na to, abyste tímto způsobem stříhali pouze mladé živé ploty. Tím zabráníte příliš rychlému růstu živého plotu směrem vzhůru, což mu umožní lépe se rozvětvit a dodá mu neprůhledný vzhled.

Techniky stříhání bobkovišně

Pro dobrý střih použijte ostré zahradnické nůžky. Pokud použijete nůžky na živý plot, hrozí poškození listů. V takovém případě bude váš plot vypadat méně atraktivně. Pokud je živý plot delší, počítejte se stříháním o něco déle. Bobkovišni zastřihujte tak, aby byl vysoký a zároveň hustý.

Můžete si vybrat z různých metod:

  1. Radikální střih bobkovišně

Pokud bobkovišeň vyniká bujným růstem, má smysl provést na podzim dodatečný řez. I když ji radikálně zkrátíte, snáší tento zásah velmi dobře. Bude i nadále krásně růst. Abyste dosáhli dokonalých střihů, používejte pouze čisté nůžky na živý plot.

  1. Stříhání mladé bobkovišně

V ideálním případě by se mladé výhony měly opatrně zastřihnout poté, co vytvoří druhý nebo třetí pár listů.

  1. Stříhání silných větví

Pokud potřebujete na bobkovišeń zastřihnout silné větve, budete potřebovat nůžky nebo ostrou pilku. Větve seřízněte přibližně v polovině výšky od základny. Druhou rukou ji pevně přidržte a větev uřízněte o kousek dál. Větev se obvykle zlomí sama. Poslední řez proveďte pod mírným úhlem ve směru růstu větve.

Detail bílých květů rostliny obklopených tmavě zelenými lesklými listy, osvětlených slunečním světlem.

Střih bobkovišně

Pro udržení tvaru bobkovišně je třeba jej jednou ročně ostříhat. Kvůli zvýšenému dřevnatění kmene přestane po několika letech růst, takže korunu je třeba stříhat opakovaně. V ideálním případě by tato práce měla být provedena v únoru, před začátkem růstu. Výhony seřízněte až po jejich zdřevnatění, které poznáte podle hnědě zbarvené kůry. Nové větve mají světle zelenou barvu a snadněji se ohýbají. Střihem bobkovišně zachováte kulatý tvar koruny stromu. Nezapomeňte odstranit nemocné a odumřelé části rostliny.

Bobkovišeň portugalská by se měla prořezávat alespoň jednou ročně, nejlépe na jaře. Na živém plotě lze stříhat také dvakrát ročně. Jako stromkovou formu (solitérní strom) postačí, když ji budete stříhat jednou ročně. Nejvhodnější dobou pro tento zásah je polovina až konec února, což platí i pro topinambury. Protože rostlina začíná růst v březnu, měl by být střih do té doby dokončen. Při výsadbě živého plotu je nesmírně důležitý rovnoměrný růst do šířky a výšky s ohledem na exponovanost spodních a vnitřních výhonů. Na výhonech, na které nedopadá téměř žádné sluneční světlo, se vytvoří holá místa, v důsledku čehož se listy tvoří pouze na vnější straně. Tomu lze zabránit zastřihováním jednotlivých keřů ve tvaru lichoběžníku. To umožní dostatečný průnik slunečního světla do hlubších, spodních vrstev.

Pokud při stříhání třešní dáváte přednost kulovitému tvaru, jsou ideální druhy jako Van Nes a Etna. Naopak pokud chcete bobkovišni dodat lichoběžníkový nebo pyramidální tvar, je nejlepší zvolit vysoké, rychle rostoucí rostliny, jako jsou Herbergii nebo Caucasica.

Závěr

Aby bobkovišeň rostla hustě a do výšky, měli byste ji alespoň jednou ročně prostříhávat. Abyste zajistili zdravý růst, zvolte pro střih správnou dobu, což je obvykle na jaře. Jako nástroj pro stříhání použijte nůžky na živý plot. V některých zemích, například ve Švýcarsku, je stříhání bobkovišně zakázáno.

Tipy pro zdravý růst rostliny:

  • Od druhého roku ji hnojte kompostem.
  • V období sucha rostlinu pravidelně zalévejte.
  • Zabraňte přemokření.
  • Na jaře prostříhávejte.
  • V zimě rostlinu dostatečně chraňte.

Doporučujeme mulčovat půdu, aby bobkovišeň dobře přečkala zimu. Tím ochráníte kořeny před mrazem. K ochraně bobkovišně před mrazem a větrem použijte jutové pytle nebo zahradní rouno. Ani v zimě nezanedbávejte zalévání.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.