Jak založit vyvýšený záhon: co a jak pěstovat

10.09.2024, Aktualizováno: 19.09.2024
7 min.
Od redakce Kamody.cz

V případě, že zakládáte vyvýšený záhon a chcete vysadit salát, jahody nebo brambory, máme pro vás dobrou zprávu: na vyvýšený záhon lze vysadit mnoho rostlin. Ideální zeleninou pro vyvýšený záhon jsou všechny druhy, které poskytují vysoký výnos i při pěstování několika málo rostlin. Například zahradní okurky nebo cukety plodí celé léto, stejně jako různé bylinky a listové saláty, z nichž můžete neustále sklízet. Na vyvýšených záhonech se daří také rebarboře a mangoldu. Kukuřice a keříčkové fazole vyžadují na vyvýšeném záhonu hodně místa a jejich sklizeň může trvat dlouho. Této zelenině byste se proto měli vyhnout, stejně jako pěstování fazolí nebo rajčat. Naopak malá rajčata jsou pro pěstování na vyvýšených záhonech ideální. Pro vyšší zeleninu jsou vhodné i hlubší záhony do výšky přibližně 40 cm.
Zde je několik tipů, jak nejlépe na vyvýšený záhon a co pěstovat.

Na stole leží zelená zahradní lopatka naplněná zeminou, kolem ní je rozházená zemina a zahradní nářadí včetně malého květináče a zahradnických nůžek.

Kdy založit vyvýšený záhon?

Vyvýšený záhon můžete zpravidla sázet po celý rok. Přesné období závisí na rostlinách, které si vyberete. Pokud chcete pěstovat bylinky, jako je pažitka nebo petržel, a také ředkvičky, salát a špenát, měli byste vyvýšený záhon osázet na jaře. To znamená, že vyvýšený záhon můžete osázet v březnu, dubnu a květnu. V sezóně je nejlepší vysadit okurky, papriky, rajčata a cukety. V létě - od června do srpna - vysazujte tažné plodiny, jako je květák, brokolice a kedlubny. Zeleninu vysazenou na jaře lze sklízet již nyní; úrodu lze snadno převážet pomocí zahradního vozíku.

Vyvýšený záhon můžete založit také od září do listopadu, tedy na podzim. A to zdravou zimní zeleninou, jako je pórek, růžičková kapusta a zelí. Na podzim vyvýšený záhon ochraňte mulčováním nebo jej přikryjte. V zimě (od prosince do února) vysazujte odolnou zeleninu včetně špenátu, zimního purpuru a salátu. Díky prodloužení můžete vyvýšený záhon v zimě přeměnit na chladicí rám, což znamená, že můžete začít s výsevem již v únoru.

Vyvýšený záhon: Co pěstovat během roku

Ptáte se, co pěstovat ve vyvýšeném záhonu? V našem přehledu uvádíme nejlepší rostliny pro jednotlivá roční období a měsíce.

Sezóna

Rostlina

Měsíc
Jaro

Hlávkový salát, ředkvičky, pažitka, špenát

Květák, brokolice, jarní cibulka, rukola

Hrášek, mangold, mrkev, červená řepa

Březen

Duben

Květen

Léto

Lilek, okurky, papriky, rajčata

Kedlubny, pórek, mrkev, pastinák

Kopr, jahody, kapusta, řeřicha

červen

Červenec

Srpen

Podzim

Jehněčí salát, růžičková kapusta, špenát, ozimý purslane

Endivie, kedlubna, pórek, čekanka

Polníček, špenát, řeřicha zimní

Září

Říjen

Listopad

Zima

Jehněčí salát, špenát, ozimý purslane

Jehněčí salát, špenát, řeřicha obecná

Jehněčí salát, špenát, ozimá řeřicha

Prosinec

Leden

Únor

Rostliny uvedené v tabulce jsou ideální pro příslušné měsíce a roční období a pomohou vám získat nejlepší výsledky sklizně z vašeho vyvýšeného záhonu.

Mladé rostliny vysazené na záhonu s několika černými plastovými květináči v popředí.

Jak naplnit vyvýšený záhon

Pokud vyvýšený záhon správně osázíte, můžete mít čerstvou úrodu zeleniny po celý rok. 

Jak naplnit vyvýšený záhon a maximálně jej využít:

Začněte vrstvením větví a větviček na dno a navrch přidejte zahradní odpad a kompost. Jako vrchní vrstvu použijte pouze kvalitní rostlinnou zeminu. Při osazování vyvýšených záhonů vybírejte odrůdy zeleniny podle jejich nároků na živiny. V prvním roce vysazujte silně rostoucí druhy, ve druhém roce středně rostoucí druhy a ve třetím roce slabě rostoucí druhy. Vysoko rostoucí rostliny, například rajčata, je nejlépe vysazovat na severní stranu, aby nezastínily malé rostliny. Pro dosažení nejlepších výsledků sklizně umístěte rostliny, které patří k sobě. Důležité je také pravidelné hnojení a zalévání rostlin. Každých čtyři až pět let je také vhodné vyměnit půdu použitou na vyvýšeném záhonu za novou, aby byl opět k dispozici dostatek živin.

Malé dítě zalévá rostliny na zahradě kovovou konví, stojí vedle vyvýšených záhonů s čerstvě zasazenými rostlinami.

Výsadba vyvýšených záhonů - tipy

Pro správné osázení vyvýšeného záhonu dbejte na střídání plodin. Každý rok vysazujte jiné rostliny, abyste optimalizovali využití půdy a zabránili jejímu přetížení. Toto opatření také pomáhá předcházet případným chorobám rostlin. Pokud například jeden rok vysadíte rajčata, následující rok zvolte fazole - tím obohatíte půdu o dusík. Půdu mulčujte abyste udrželi vlhkost a omezili růst plevele. Ideální jsou posekaná tráva, listí a sláma. Pro efektivní využití vyvýšeného záhonu je nejlepší použít pomocné rostliny pro hrášek, rajčata nebo okurky.

Při zakládání vyvýšených záhonů se určitě vyvarujte těchto častých chyb:

  • Použití méně vhodných materiálů má na vyvýšený záhon negativní vliv.
  • Výběr příliš stinného místa.
  • Příliš malá nebo příliš velká plocha záhonu: Malé vyvýšené záhony rychle vysychají a neposkytují téměř žádný prostor pro vývoj kořenů. Velké záhony se obtížně udržují.
  • Nedostatečné vrstvení: Vyvýšené záhony potřebují několik vrstev, aby bylo dosaženo dobrých výnosů kvůli zásobování živinami.
  • Zanedbání střídání plodin půdu velmi zatěžuje a může dojít k výskytu chorob.
  • Nedostatečné rozestupy mezi rostlinami: Riziko zvýšené náchylnosti k chorobám v důsledku nedostatečného osvětlení a těsné výsadby.
  • Nedostatečné zavlažování: Vyvýšené záhony je třeba pravidelně zavlažovat. Nedostatečné nebo nadměrné zavlažování má na rostliny škodlivý vliv.

Chraňte rostliny pomocí přirozené ochrany proti škůdcům zřízením hmyzích hotelů nebo vysazením nasturtií či měsíčků. Při výsadbě vyvýšených záhonů dbejte na to, abyste společně vysadili zeleninu se stejnými nároky na vodu. Používejte kryty a sítě na ochranu před hmyzem a ptáky. Vyvýšený záhon pravidelně zalévejte, zejména v létě. K hnojení používejte nejlépe organická hnojiva a vyvýšený záhon udržujte pokud možno bez plevele.

Závěr

Vyvýšený záhon lze založit od jara i v průběhu celého roku, aby byla zajištěna celoroční úroda. Důležité je vybrat správné místo, vyvýšený záhon správně naplnit, hnojit a mulčovat, pravidelně zalévat a každý rok rostliny obměňovat. Střídáním rostlin se předchází případným chorobám a půda na záhonu není jednostranně zatěžována, což je v konečném důsledku prospěšné pro dobrou úrodu.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.