Jak stříhat růže: Tipy a triky

24.09.2024, Aktualizováno: 04.10.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Střih růží podporuje jejich růst a pomáhá je udržet zdravé a vitální. Je důležité vědět, o jaký typ růže se jedná a kdy a jak ji správně stříhat. Přestože jsou růže považovány za královny květin, jsou odolné, takže dodržováním našich rad a triků při jejich střihu těžko uděláte chybu.

Zahradnické rukavice, nůžky a váza s růžemi na dřevěném stole ve slunné zahradě.

Proč stříhat růže?

Pravidelné stříhání růží má mnoho výhod pro jejich zdravý vývoj a bohaté kvetení:

  • Lepší kvetení
    Pravidelné stříhání růží stimuluje růst, zvyšuje jejich počet a velikost.
  • Zachování tvaru růží
    Při stříhńí růží se zachovává jejich požadovaný tvar růstu.
  • Prevence chorob
    Odstraňte tenké a křížící se větve a pomozte růžím využívat dobré cirkulace vzduchu, která minimalizuje výskyt houbových chorob.
  • Omlazení rostlin
    Střih růží v pravidelných intervalech prodlužuje životnost rostliny.
  • Podpora růstu

Zkraťte poškozené, nemocné nebo staré výhony, abyste uvolnili místo pro nový růst.

Kdy stříhat růže?

Kdy byste měli stříhat růže? Obecně platí, že růže by se měly stříhat na jaře, když začnou kvést forzýtie. Je to ideální doba, protože růže silně pučí. Kromě jarního řezu je však třeba zvážit i letní, podzimní a zimní řez:

Jak stříhat růže na jaře?

Jak byste měli na jaře stříhat růže? Nejlepší doba pro střih růží je v únoru a na začátku jara, přibližně od poloviny března do začátku dubna, kdy kvetou forzýtie. Pokud zvolíte tuto dobu pro jarní řez růží, zůstanou růže zdravé.

Jak řezat růže v létě?

V létě byste měli růže stříhat, abyste podpořili jejich kvetení. Rovněž je nutné odstřihnout odkvetlé růže. Proč byste měli řezat kvetoucí růže? Odstranění odkvetlých růží na jedné straně stimuluje růst nových květů a na druhé straně minimalizuje výskyt chorob, jako jsou bakteriální, houbové nebo virové infekce. Rostlina navíc nemusí investovat zbytečnou energii do tvorby semen nebo šípků, může se soustředit výhradně na růst nových květů.

Jak a kdy by se měly růže v létě stříhat? Ideální doba pro letní řez růží je od května do srpna. Růže se stříhají nad prvním listem, asi půl centimetru pod květy. Dbejte na to, abyste střih provedli pod úhlem, aby se v místě řezu nehromadila voda. Ke stříhání růží používejte ostré a čisté zahradnické nůžky - zajistí hladký řez a zabrání vniknutí bakterií a jiných škůdců do rostliny.

Jak stříhat růže na podzim?

Na podzim provádíme lehký řez, abychom růže připravili na zimu. Zeptejte se sami sebe: Jak mám růže stříhat - na podzim nebo na jaře? Obě roční období mají své výhody. Pokud budete růže stříhat na jaře, podpoříte jejich bohaté kvetení v letních měsících. Rovněž eliminujete poškození mrazem a zachováte tvar rostliny. Kdy se mají růže stříhat na podzim? Pokud se rozhodnete stříhat růže na podzim, měli byste tak činit od začátku října nejpozději do konce listopadu. Odstraníte tak odumřelé růže a nemocné výhony, čímž zabráníte vzniku chorob. Zároveň tím růže ochráníte před nástupem zimy.

Jak stříhat růže na zimu?

Obecně platí, že byste se měli vyhnout střihu růží v zimě, protože při dlouhodobém setrvání teplot pod bodem mrazu může dojít k poškození rostlin. V mírnějších zimách se však můžete opatrně pokusit o lehký řez. Kdy je správný čas na zimní střih růží? Pokud teploty neklesnou pod minus deset stupňů Celsia, seřízněte na konci zimy povadlé růže, slabé výhony a nemocné listy.

Růžové růže na dřevěné pergole v zahradě.

Jak stříhat růže?

Jak stříhat například popínavé růže se dozvíte v našem průvodci krok za krokem níže:

  1. Nejvhodnější doba pro stříhání růží je na jaře, kdy začínají kvést forzýtie. Růže můžete stříhat také na podzim.
  2. Ke stříhání růží používejte čisté a ostré nůžky a na ochranu rukou si nasaďte zahradnické rukavice.
  3. Abyste růže nepoškodili, stříhejte je půl centimetru nad vnějším pupenem. Tím podpoříte růst nových květů.
  4. Poškozené, nemocné a odumřelé výhony vždy odstraňte. Slabé výhony je také třeba prořezat, aby se zlepšila cirkulace vzduchu. V ideálním případě by růže měla mít vázovitou strukturu.
  5. Abyste umožnili růst nových výhonů, vyřízněte křížící se výhony.

Při řezu růží se často dělají chyby, které mají negativní dopad na kvetení a zdraví růží. Jaké jsou tyto chyby a jak se jim vyhnout, se dozvíte níže.

  • Při stříhání růží používejte pouze ostré zahradnické nůžky. Pokud jsou tupé, poškodíte a pohmoždíte výhony. Zahradní nářadí by mělo být vždy dobře vydezinfikované, aby se na růže nepřenášely žádné choroby.
  • Vyvarujte se stříhání příliš blízko očí, protože je můžete poškodit a způsobit zaschnutí výhonů.
  • Častou chybou při stříhání růží je volba nesprávného času.
  • Růže by se neměly řezat za mrazivého počasí, protože to může rostliny poškodit.
  • Pokud se růže stříhají příliš často, rostlina slábne - příliš lehký řez však zablokuje její růst.
  • Důležité je také věnovat pozornost tvaru růží, aby byla zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu, které se dosáhne odstraněním křížících se výhonů.
  • Měli byste se také zdržet řezu růží za vlhkého počasí, abyste snížili riziko houbové infekce.

Péče po střihu

Po střihu je důležité věnovat růžím správnou péči, což především znamená, že by měly být dostatečně zalévány. To je důležité zejména za suchého počasí. K prevenci možných infekcí v místech ran lze použít přípravek na uzavírání ran. Aby rostliny rostoucí v bezprostřední blízkosti nevyčerpaly všechny živiny, je nezbytné růže odplevelovat. Tuto práci vám může usnadnit vytrhávač plevele. Kromě toho je třeba ihned po jarním řezu růží použít hnojivo. Po letním řezu koncem června je vhodné použít minerální hnojivo, například modrou skalici. To zajistí trvalý přísun důležitých živin.

Aby růže přežily zimu, je třeba provést určitá ochranná opatření:

  • Chraňte kořeny růží před mrazem zhutněním půdy kolem jejich základny asi o 15 až 20 cm.
  • Výhony by měly být zakryty smrkovými nebo jedlovými větvemi, které je ochrání před studeným větrem.
  • U stonkových růží obalte stonky a korunu jutou nebo zimním rounem, aby mráz neměl šanci.
  • Růže v květináčích lze před mrazem dokonale ochránit tak, že květináče obalíte kokosovou rohoží, bublinkovou fólií nebo jutou a poté je umístíte na chráněné místo.

Růžové květy růží kvetou v hustých zelených listech.

Závěr: Teď už víte, jak správně stříhat růže

Kdo by neměl rád růže - královny květin! Aby byla rostlina zdravá a krásná, je třeba provádět pravidelný střih růží na jaře, v létě, na podzim a někdy i v zimě. Účinná ochranná opatření pomáhají zachovat tuto jedinečnou rostlinu a zajistit její zdravý a dlouhý život. Pečujte o své růže pravidelně a dbejte na to, aby byly včas prořezávány.

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.