Design balkonu: Skvělé nápady a tipy

06.05.2024, Aktualizováno: 11.06.2024
8 min.
Od redakce Kamody.cz

Pro mnoho lidí je balkon u nich doma v teplých měsících roku jako druhý obývací pokoj. Je to místo, kde se za vlahých letních večerů schází celá rodina a přátelé, aby společně jedli, četli si nebo hráli hry. Aby se váš balkon stal útulným místem, je důležité ho dobře naplánovat. Pečlivé plánování při zařizování balkonu zajistí optimální využití dostupného prostoru. Navíc můžete vždy sledovat svůj rozpočet a méně riskovat nepříjemná překvapení. Navrhněte si balkon podle svých osobních představ s trochou kreativity a řemeslné zručnosti a dejte své oáze pohody osobní ráz.

 

bezovy nabytek na balkone

 

K tomu, aby se váš balkon proměnil v relaxační útočiště, není třeba mnoho.  Velkorysé posezení a polštáře vytvoří útulnou atmosféru. Vyberte vhodné rostliny, květináče a pěkné dekorace. Důležitá je také vhodná ochrana před sluncem, například markýzy nebo venkovní plisované žaluzie. Instalace je rychlá a snadná díky kvalitnímu akumulátorovému nářadí. Díky správné měřicí technice si můžete zajistit přesnou práci.

Vysoké trávy a rostliny poskytují soukromí a zajišťují větší soukromí na balkoně. Dbejte také na dostatečné zabezpečení. Zejména pokud balkon využívají děti a domácí zvířata, jsou nutná vhodná bezpečnostní opatření. Předejdete tak nehodám a zraněním.

Nápady na balkony: Atraktivní podlaha jako základ stylu a pohodlí

Na výběr jsou různé podlahové krytiny pro balkony. Která podlahová krytina je pro váš balkon nejvhodnější, závisí mimo jiné na vašich osobních preferencích. Ale také na vašem rozpočtu a stavebních podmínkách. Dřevěná podlahová prkna jsou oblíbenou volbou, protože působí teple a přirozeně. Ideální jsou měkké dřeviny, jako je douglaska a modřín, a tvrdé dřeviny, jako je bangkirai a bambus. Dřevěná podlahová prkna jsou robustní, odolná, snadno se udržují a jsou šetrná k životnímu prostředí. Mají také mimořádně atraktivní vzhled.

Další vhodnou variantou pro balkony a terasy je dlažba Click. Tato podlahová krytina se snadno pokládá a jednoduše čistí. Klikací dlažba je navíc k dispozici v mnoha různých provedeních, barvách a materiálech. Zelený umělý trávník dodává balkonům svěží a přirozený vzhled a zároveň vytváří útulnou atmosféru. Je mimořádně snadný na údržbu, odolný a trvanlivý. Umělý trávník na balkonech slouží také jako zvuková izolace. Je ideální pro hraní dětí, protože je velmi odolný. Přírodní kámen, jako je žula a břidlice, je také jednou z možností pro podlahy na balkonech. Pořízení této podlahy je však poměrně nákladné a citlivější než jiné podlahové krytiny.

Vyberte si správný nábytek: funkčnost se snoubí s designem

Útulné posezení na balkoně vybízí k posezení a odpočinku. Investujte do odolného a snadno udržovatelného balkonového nábytku, abyste si jej mohli užívat po dlouhou dobu. Pro malé balkony se doporučuje skládací a stohovatelný nábytek, jako jsou skládací židle, lehátka a stoly. Šetří totiž místo a lze je rychle uklidit, když se nepoužívají.

Jako pohodlné a prostorově úsporné sezení na balkoně slouží také venkovní beanbagy. Ideální pro velké balkony

  • Lounge nábytek
  • Prostorné balkonové soupravy
  • Proutěná křesla a
  • houpací sítě.

Příjemné venkovní koberce odolné proti povětrnostním vlivům poskytují další útulnost. Zahradní nábytek je k dispozici v mnoha různých stylech, materiálech a barvách, aniž byste museli utratit celé jmění.

Design balkonu s rostlinami: Dotek přírody

Nepotřebujete velkou zahradu, abyste měli krásný výběr rostlin. Na balkoně je dostatek místa pro zeleninu, ovoce, květiny, trávy a malé stromky. Stačí trocha kreativity a plánování.

 

Grüne Pflanzen auf Holztisch

 

Vertikální zahrady jsou ideální pro zelený design balkonu. Ty umožňují umístit spoustu rostlin na malém prostoru. Vertikální rostlinné stěny se snadno udržují. Navíc vnášejí do holých stěn barvy a živost. K vytvoření vertikální zahrady použijte rostlinné stěny, závěsné truhlíky a mříže. Závěsné koše s kvetoucími květinami dodají každému balkonu barevný nádech. Vkusné květináče a truhlíky jsou nejen mimořádně dekorativní, ale lze je také flexibilně použít pro nejrůznější druhy rostlin.

Vybírejte rostliny se snadnou péčí, které se hodí ke stylu vašeho balkonového nábytku. Voňavá levandule je nenáročná na péči a neměla by chybět na žádném balkoně. Tato rostlina poskytuje životní prostředí včelám a motýlům a také chrání před komáry. Na balkony ve středomořském stylu se hodí olivovníky a bylinky, jako je rozmarýn, tymián, máta a petržel. Hortenzie sice vyžadují trochu více péče, ale odmění se vám krásnou září barev. Kaktusy a sukulenty také nevyžadují mnoho péče a jsou vhodné pro slunné balkony. Bambus a trávy poskytují na balkoně soukromí a jsou obzvláště dekorativní.

Nápady na balkony: Vytvořte atmosféru pomocí dekorativního osvětlení

Útulnou atmosféru na balkoně vytvoříte atmosférickým osvětlením pomocí luceren, pohádkových světel nebo závěsných svítidel. Ještě romantičtější bude s lucernami a světlem svíček. K vytvoření útulné atmosféry jsou ideální také solární světla a LED reflektory. Nastavte světelné akcenty a pro ještě větší útulnost použijte teplé bílé světlo. Dekorativní světelné prvky, jako jsou světelné trubice nebo pohádková světla ve tvaru hvězd, koulí nebo srdcí, jsou ideální pro balkonové zábradlí.

 

balkon s osvetlenim

 

Krásné nápady na balkony s dekorativními prvky: Nastavte osobní akcenty

Zútulněte svůj balkon pohodlnými polštáři a dekami ve vzorech a barvách, které ladí se stylem vašeho balkonového nábytku. Hezké figurky a sošky poslouží jako stylistický prvek a dodají vašemu balkonu osobní nádech. Dáváte přednost spíše středomořskému stylu? Pak zvolte teplé a přírodní barvy, terakotu a dřevo.

Skandinávskému stylu sluší balkonový nábytek a dekorativní prvky s jasnými liniemi a jednoduchým designem, stejně jako bílé, šedé a béžové odstíny. Boho styl je naopak barevný, hravý a kreativní - hodí se sem zejména makramé prvky, lapače snů, polštáře s třásněmi a textilie v různých barvách.

Pokud máte rádi modernu, sáhněte po jasných tvarech a minimalistickém designu. Sklo, kov a beton jsou pro moderní styl ideální. Pro skutečný vintage vzhled doporučujeme starožitný nábytek, nostalgické dekorativní prvky a textilie s květinovými vzory. Dodejte svému nábytku individuální nádech a natřete ho sami barvou podle vlastního výběru. Vhodné malířské potřeby za výhodné ceny najdete v našem internetovém obchodě KAMODY.

 

Nápady na design balkonů: Zelená oáza a místo, kde se budete cítit dobře

Pro atraktivní a útulný design balkonu existuje mnoho možností. Vytvořte si své osobní venkovní útočiště a navrhněte si balkon podle svých představ. Ať už ve středomořském, skandinávském, boho, vintage nebo prostě ve vlastním stylu - možnosti designu jsou téměř nekonečné. S vhodnými rostlinami, textiliemi, atmosférickým osvětlením a atraktivními doplňky můžete na svém balkoně vykouzlit útulné a příjemné místo. Oázu pohody, která vybízí k odpočinku a užívání si přírody.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.