Akumulátorové nůžky na živý plot test 2024

01.07.2024, Aktualizováno: 08.07.2024
9 min.
Od redakce Kamody.cz

Zahradníci vědí, že výběr správného nářadí je pro pohodlnou a efektivní práci zásadní. Pomocí aku nůžek na živý plot můžete stříhat keře, křoviny a živé ploty a upravovat je do správného tvaru. Kromě akumulátoru a motoru hraje rozhodující roli také stříhací nůž. Abyste se mohli rozhodnout pro správný model, doporučujeme předem prozkoumat podmínky a rostliny nebo živé ploty, které chcete zastřihnout.

 

Aku nuzky

 

Na rozdíl od nůžek na živý plot s kabelem nebo benzinovým motorem mají akumulátorové nůžky na živý plot určitou míru mobility. Jsou také mnohem šetrnější k životnímu prostředí.  Patří mezi zahradní nářadí, které by nemělo chybět v žádné domácnosti. Patří mezi ně například akumulátorové sekačky na trávu nebo akumulátorové foukače listí.

 

Na co si dát pozor při nákupu akumulátorových nůžek na živý plot

Existuje mnoho různých aku nůžek na živý plot. Dlouhá výdrž baterie je vždy výhodou. Věnujte také pozornost tomu, kolik přístroj váží. Práce s těžkými nůžkami na živý plot je totiž při delším používání rozhodně obtížnější. Důležité je také zohlednit velikost plochy, vegetaci a vaše osobní požadavky.

Akumulátorové nůžky na živý plot mají různé bezpečnostní funkce. Kromě toho se může ve větší či menší míře lišit i jejich ovládání.

Nůžky na živý plot s dlouhou délkou střihu zajišťují obzvláště rovný střih, ale měli byste si uvědomit, že delší čepel zvyšuje hmotnost nůžek na živý plot.

 

Kteří výrobci nabízejí nejlepsí aku nůžky na živý plot?

Na trhu je nespočet akumulátorových nůžek na živý plot. Mezi nejznámější výrobce, které jsme testovali, patří Bosch, Makita, Gardena a DeWalt. Rádi bychom vám postupně představili jednotlivé výrobce a testované modely.

 

Test akumulátorových nůžek na živý plot Bosch

Jméno Bosch je asi každému známé. Jedná se o přední mezinárodní servisní a technologickou společnost. Společnost založil v roce 1886 Robert Bosch jako dílnu pro přesnou mechaniku a elektrotechniku. Přístroje Bosch najdete ve všech kategoriích, včetně akumulátorových nůžek na živý plot. Námi testovaný model je BOSCH GHE 18V-60 . Je vybaven bezkartáčovým motorem, který nůžkám na živý plot zajišťuje dlouhou životnost a silný výkon. Systém proti zasekávání zajišťuje bezproblémové stříhání i silných větví. Akumulátorové nůžky na živý plot Bosch zaujmou také svou nízkou hmotností a ergonomickým designem.

 

Aku nuzky bosch 06008c9000

 

Akumulátorové nůžky na živý plot Makita v testu

Výrobce Makita byl založen v roce 1915 a od roku 1977 má v Německu vlastní obchodní zastoupení. Skupina Makita Group prodává vysoce kvalitní zahradní techniku a nářadí vyrobené z mimořádně odolných materiálů. Představujeme model MAKITA DUH602Z. Rukojeť tohoto modelu lze otočit o 90° v obou směrech. Díky antivibrační konstrukci lze snížit vibrace přenášené na uživatele během používání. Další velmi praktickou funkcí je třístupňová regulace otáček, která umožňuje velmi přesné řezání. Při zablokování lze směr nože změnit pomocí funkce uvolnění nože.

 

Aku nuzky Makita duh602z

 

Test akumulátorových nůžek na živý plot Gardena

GARDENA je přední evropskou značkou zahradního nářadí. Společnost GARDENA byla založena v roce 1961 a v roce 1968 se jí podařilo prorazit s uvedením systému Original GARDENA System, který se stal pojmem. Podívali jsme se pro vás blíže na model GARDENA ComfortCut 50/18V P4A. Stav akumulátoru můžete mít vždy na očích díky dobře viditelnému LED displeji. Rukojeť ErgoLine s integrovaným startovacím tlačítkem a ochrana proti nárazu jsou uživatelsky velmi přívětivé. Ta zabraňuje poškození nožů.

 

Aku nuzky Gardena-akku-comfortcut-50-18v-p4a-14730-20-3

 

Test profesionálních aku nůžek na živý plot značky DeWalt

Výrobce DeWalt je méně známý, ale existuje již od roku 1924 a přesvědčuje svou odolností a kvalitou. V našem testu najdete model DeWALT DCM563P1. Tento akumulátorový plotostřih byl v našem testu vybaven bezkartáčovým motorem. Díky 36V akumulátoru disponuje účinným napájením. Laserem broušená čepel z tvrzené oceli je dlouhá 55 cm a zaručuje efektivní střih. Akumulátorové nůžky na živý plot mají ergonomický, lehký a kompaktní design.

 

Aku nuzky Dewalt dcm563p1

 

 

Srovnávací tabulka

 

Vlastnosti               

 

Výrobce modelu s odpovídající funkcí

LED displej

GARDENA

Regulace rychlosti

Makita

Antivibrační struktura

Makita

Ergonomická rukojeť

DeWalt, GARDENA, Makita

Tvrzená čepel

DeWalt,

Funkce uvolnění čepele\Systém proti blokování

Bosch, Makita

Bezkartáčový motor

Bosch, DeWalt, Makita

36 V baterie

DeWalt

18 V baterie

Bosch, GARDENA, Makita

Délka čepele

600 mm Bosch, 550 mm DeWalt, 500 mm GARDENA, 600 mm Makita

Vzdálenost čepelí

23 mm Bosch, 20 mm GARDENA, 26 mm Makita

Typ baterie

Li-Ion baterie všech výrobců

Včetně 1 baterie.

DeWalt, GARDENA

Nabíječka vč.

DeWalt, GARDENA

Kapacita baterie

5 Ah DeWalt, 2,5 Ah GARDENA

Rychlost mrtvice

1400\min DeWalt, 2200\min Makita, 1500\min Bosch

Hmotnost

3 kg Bosch, 2,9 kg DeWalt, 4,5 kg Makita

 

Podrobná hodnocení

V testu jsme se blíže podívali na akumulátorové nůžky na živý plot Bosch. První, co vynikne, je kvalitní zpracování a vynikající kvalita nože. Nůžky na živý plot zaujmou svým skvělým výkonem. Akumulátor vydrží i dlouhodobé používání, což znamená, že zahradnické práce na až středně velkých zahradách lze provádět bez přerušení. Akumulátorové nůžky na živý plot Bosch se snaží prokousat i silnější větve změnou směru, což lze využít cíleně.

Jednou z nevýhod je absence přídavné rukojeti pro bezpečné přenášení. Sólo verze neobsahuje baterii, kterou je nutné dokoupit zvlášť.

Akumulátorové nůžky na živý plot Makita jsou stejně kvalitní, zajišťují ideální výsledek stříhání a pohodlně se drží. Plně nabitý akumulátor vydrží i dlouhodobé používání, zatímco antivibrační konstrukce a regulace otáček zajišťují určitou úroveň pohodlí.

Test akumulátorových nůžek na živý plot Makita bohužel odhalil značné nevýhody, protože baterie a nabíječka nejsou součástí dodávky. Navíc se s hmotností přes 4 kg jedná o poměrně těžké zahradní nářadí, s nímž není snadné manipulovat pro každého. I zde je nutnost zakoupit baterii a nabíječku zvlášť cenovým nedostatkem.

Při testování akumulátorových nůžek na živý plot od společnosti GARDENA můžeme s jistotou říci, že v žádném případě nejsou horší než dříve uvedené modely. Výdrž akumulátoru je velmi uspokojivá a manipulace s ním je uživatelsky velmi přívětivá. Díky LED displeji můžete mít vždy přehled o stavu baterie. S hmotností necelé 3 kg se s tímto plotostřihem snadno manipuluje každému uživateli. Ideální je, že nabíječka a akumulátor jsou součástí modelu připraveného k použití. Tento model bohužel nenabízí žádné další funkce.

Výhody akumulátorových nůžek na živý plot DeWalt spočívají jednoznačně v účinném napájení 36V akumulátorem a v nízké hmotnosti, která nepřesahuje 3 kg. Společnost DeWalt dodává akumulátorové nůžky na živý plot včetně akumulátoru a nabíječky. Nářadí se pohodlně drží v ruce a díky velké volnosti pohybu lze práci dokončit rychle a bez únavy. Doba provozu navíc přesahuje jednu hodinu, takže veškerou práci zvládnete najednou.

 

Závěr 

Náš závěr je poněkud překvapivý. Oproti našemu očekávání nejsou známí výrobci Bosch a Makita vítězi kvůli nedostatku akumulátorů a z toho plynoucím vyšším nákladům a dodatečné námaze. Přestože podávají dobré výsledky, ty jsou rozhodně srovnatelné s ostatními testovanými akumulátorovými nůžkami na živý plot. Překvapily nás nůžky na živý plot DeWalt. Dodává se se vším, co potřebujete. Zároveň podává působivé výsledky. Tento model je však vhodnější pro profesionální použití.

Jednoznačným vítězem našeho testu se proto staly nejlepší akumulátorové nůžky na živý plot od společnosti GARDENA. Zaujal nás snadným používáním, příznivou cenou, ideálními funkcemi bez větší námahy a praktickým LED displejem. Všechny testované modely a mnoho dalšího zahradního nářadí najdete na KAMODY. Těšíme se na vaši návštěvu našeho internetového obchodu!

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.