Akumulátorová, benzínová nebo elektrická sekačka

29.05.2024, Aktualizováno: 24.06.2024
11 min.
Od redakce Kamody.cz

 

sekačka na trave

 

Výběr správné sekačky na trávu závisí na různých faktorech. Jaké jsou vlastnosti sečeného trávníku, tj. jedná se o rovnou, nerovnou nebo osázenou plochu?  Jak velká je plocha, která má být posekána, a jaké má uživatel fyzické schopnosti nebo omezení? Některé modely mají výškově nastavitelné rukojeti. A samozřejmě, jak drahá by měla sekačka být?

Než tedy začnete hledat vhodný model, měli byste si ujasnit požadované funkce, podmínky a své potřeby.

Modely se liší nejen svými funkcemi, ale také typem pohonu. Jedná se o akumulátorové, benzínové nebo elektricky poháněné sekačky. Jednotlivé modely mají samozřejmě různé výhody a nevýhody.

 

Akumulátorová sekačka na trávu

Sekačky na trávu s integrovanou baterií jsou stále oblíbenější. Vždyť se v průběhu času vyvinuly ve skutečné všestranné stroje. Akumulátorové sekačky na trávu jsou považovány za obzvláště pohodlné, protože jsou lehké a přitom výkonné. Snadno se s nimi manévruje, a proto jsou velmi vhodné pro osázené plochy. Jsou také považovány za tiché při provozu.

 

Jaké výhody nabízí akumulátorová sekačka?

Akumulátorové sekačky, jako je například akumulátorová sekačka Makita DLM330Z 330 mm Li-ion LXT 18V bez baterie Z, vybavená výkonnou baterií, jsou vhodné pro menší i větší plochy o rozloze až 500 m2 a více. Jedním z pozitivních aspektů našeho testu akumulátorových a benzínových sekaček je, že je lze snadno a rychle nabíjet pomocí standardní elektrické zásuvky. Díky této možnosti jsou akumulátorové modely uživatelsky velmi přívětivé a dokazují, že vestavěné lithium-iontové baterie se vybíjejí jen minimálně, pokud nejsou používány. A co víc, akumulátorové sekačky patří mezi nejekologičtější typy sekaček.

 

makita sekacka

 

Mají akumulátorové sekačky na trávu nějaké nevýhody?

Hlavní nevýhodou akumulátorových sekaček je cena. Je to proto, že modely s integrovanou baterií jsou mnohem dražší než srovnatelné elektrické sekačky. Mají dobíjecí baterie různé síly, přičemž slabší z nich lze vzhledem k jejich omezeným zásobám energie použít především k sekání menších trávníků. Pokud se rozhodnete pro sekačku se silnější baterií, bude její cena výrazně vyšší. Kromě toho mají akumulátorové sekačky někdy nižší výkon ve srovnání s benzínovými sekačkami.

 

K čemu jsou vhodné akumulátorové sekačky na trávu?

Akumulátorovou sekačku využijete především pro malé a středně velké trávníky. Po dokončení sečení můžete baterii snadno dobít.

Elektrická sekačka na trávu

Udržujte trávník efektivně pomocí elektrické sekačky. Elektrickou energii potřebnou k provozu získáte připojením kabelu do standardní zásuvky. Vestavěný elektromotor přeměňuje elektrickou energii na mechanickou. Drátěné cívky a magnety v motoru vytvářejí magnetické pole, které pohání hřídel motoru. Výsledkem je rychlost otáčení žacího nože, která je zásadní pro kvalitu sečení.

Některé sekačky na trávu s elektrickým pohonem jsou vybaveny také funkcí mulčování, která umožňuje posekanou trávu jemně nasekat a poté ji vrátit zpět na trávník. Tím získáte přírodní hnojivo. Různé modely nabízejí sběrný koš na trávu, abyste mohli posekanou trávu snadno zlikvidovat.

Výhody elektrických sekaček na trávu

Elektrické sekačky na trávu se ukazují jako velmi výhodné, protože jsou

✔️ jsou při práci velmi tiché

✔️ snadno se ovládají

✔️ Úspora místa při skladování

✔️ jsou šetrné k životnímu prostředí

Elektrické sekačky navíc nevyžadují téměř žádnou údržbu.

Nevýhody elektrických sekaček na trávu

Kabel, který je nezbytný pro provoz elektrické sekačky, vytváří nebezpečí zakopnutí. Kabel vám může být nepříjemný, zejména na osázených nebo šikmých plochách a také na větších plochách. Omezuje také dosah sekačky. Pokud dojde k výpadku napájení, není možné trávník posekat. V našem testu se elektrické sekačky ukázaly jako méně výkonné než benzínové.

Elektrické sekačky jsou ideální pro malé a středně velké zahrady.

Nevýhody elektrické sekačky na trávu

Kabel, který je nezbytný pro provoz elektrické sekačky, vytváří nebezpečí zakopnutí. Kabel může být nepříjemný, zejména na osázených nebo šikmých plochách a také na větších plochách. Omezuje také dosah sekačky. Pokud dojde k výpadku napájení, není možné trávník posekat. V našem testu se elektrické sekačky ukázaly jako méně výkonné než benzínové.

Elektrické sekačky jsou ideální pro malé a středně velké zahrady.

Benzínové sekačky na trávu

Benzínové sekačky na trávu jsou obvykle vyrobeny z plastu nebo ocelového plechu a jsou vybaveny výkonnějšími motory než akumulátorové nebo elektrické sekačky. Jsou proto hojně využívány, pokud jde o sekání silnější nebo vyšší trávy. Jejich větší šířka záběru vám pomůže snížit pracovní zátěž. Sekačka na trávu GÜDE BIG WHEELER 554.1 R TRIKE 95435 se záběrem 55 cm seká velmi dobře. Její výšku sečení lze nastavit v 6 polohách. Pro dlouhou práci jsou důležité vynikající pneumatiky a ergonomie, protože jen tak můžete pracovat bez únavy. Díky pohonu kol je tlačení benzínové sekačky mimořádně snadné.

 

Gude sekacka

 

Jaké výhody mi nabízí benzínová sekačka na trávu?

Benzínové sekačky jsou proto ideální pro větší trávníky. Různé modely mají pohon zadních kol, který lze snadno zapnout pro rychlejší práci. Další výhodou je, že benzínové sekačky lze používat na všech površích bez ohledu na jejich umístění. To znamená, že není nutné používat další zdroj energie. Jejich silný výkon umožňuje vykonat velké množství práce za kratší dobu.

Jaké výhody mi nabízí benzínová sekačka?

Benzínové sekačky jsou proto ideální pro větší trávníky. Různé modely mají pohon zadních kol, který lze snadno zapojit pro rychlejší práci. Další výhodou je, že benzínové sekačky lze používat na všech površích bez ohledu na jejich umístění. To znamená, že není nutné používat další zdroj energie. Jejich silný výkon umožňuje vykonat velké množství práce za kratší dobu.

Nevýhody benzínových sekaček na trávu

Přes všechny výše uvedené výhody mají benzínové sekačky na trávu oproti akumulátorovým některé nevýhody. Mimo jiné je třeba je v pravidelných intervalech servisovat. V opačném případě se zkrátí životnost sekačky. Musíte také počítat s vývojem emisí. Spalovací motor instalovaný v těchto modelech totiž zrovna nechrání životní prostředí. Tyto sekačky jsou také těžší, což vyžaduje určitou úroveň kondice. Benzínové sekačky vydávají poměrně vysokou hlasitost, proto doporučujeme při jejich dlouhodobém používání používat ochranu sluchu.

Další tipy a faktory pro výběr

Šířka sečení sekačky má přímý vliv na dobu sečení. Sekačky s větší šířkou záběru jsou schopny posekat více trávníku na jeden přejezd. Vysoké otáčky motoru znamenají, že se nůž otáčí rychleji a trávník lze posekat čistěji. Chcete-li sekačku ochránit před povětrnostními vlivy, doporučujeme ji umístit na parkovací místo, například do garáže, zahradního domku nebo podobného prostoru.

Která sekačka je lepší: benzínová nebo akumulátorová?

Zda si koupíte benzinovou nebo akumulátorovou sekačku, záleží samozřejmě jen na vás. Doporučujeme vám však vybrat sekačku s ohledem na budoucnost a šetrnost k životnímu prostředí. Pro velké trávníky a s nimi spojenou delší dobu sečení se však benzinové nebo dieselové sekačce téměř nevyhnete.

Bez ohledu na to, jakou sekačku si pořídíte, je třeba po každém použití nabrousit nože. Jedině tak zajistíte dokonalé výsledky sečení. Podívejte se blíže na výšky a šířky sečení udávané výrobci. To vám umožní odhadnout, jak časově náročné a rychlé bude sekání trávníku s vybraným zařízením.

 

zeleny travnik

 

Při výběru modelu si všímejte funkcí a vlastností, kterými disponuje. Nezapomeňte zohlednit své osobní podmínky a fyzické možnosti.

Sekačkám na trávu, ať už benzínovým nebo akumulátorovým, prospívá určitá péče. Pravidelné vyklepávání vzduchového filtru snižuje zatížení motoru. Pro dlouhou životnost sekačky a dobrý výsledek sečení je obzvláště důležité, abyste nesekali mokrý trávník. To je důležité i pro mulčování, protože jinak se posečená tráva shlukuje.

Při mulčování rotující nože rozmělňují stébla trávy, která padají na posekaný trávník a vytvářejí tenkou vrstvu mulče. Ta se rychle rozkládá, což znamená, že je třeba trávník méně hnojit a zalévat. Ušetříte si tak starosti s vyprazdňováním koše na trávu. Pokud se rozhodnete pro mulčování, zajistíte, že váš trávník bude odolnější vůči suchým obdobím.

Závěr

Pravděpodobně nejdůležitějším bodem při výběru správné sekačky na trávu pro vaše potřeby je povaha a velikost plochy, která má být posekána. Hlavní roli pak hrají pořizovací náklady. Akumulátorové sekačky se pohybují spíše ve vyšších cenových relacích, zatímco u elektrických a benzínových sekaček jsou již k dispozici levnější modely. V případě benzínových sekaček je třeba počítat také s náklady na palivo.

Přestože současné ekologické předpisy situaci zlepšují, palivo se stále spaluje a výfukové plyny se uvolňují do životního prostředí. Měli byste proto zvážit, zda je benzínová sekačka na trávu opravdu nezbytná. To platí v případě velkých trávníků. Pokud máte pouze malou, rovnou a nezasíťovanou plochu, postačí vám elektrická sekačka. Pro trávníky s rostlinami nebo větší plochy je vhodná manévrovatelná akumulátorová sekačka.

Možnost mulčování šetří čas a práci a je přirozeným hnojivem pro váš trávník. Pokud máte na mysli přesnou cenu, můžete výběr zúžit. Určitý předvýběr můžete provést také na základě velikosti trávníku. V každém případě existuje spousta variant a modelů.

 

Produkty vztahující se k článku

Související články

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.